Business Construct

Investitii: Dezvoltarea pe verticala

Investitii: Dezvoltarea pe verticala

Rotary Constructii dezvolta ansamblul rezidential Belvedere Baneasa, proiect care va cuprinde patru blocuri cu 668 de apartamente

28.08.2008, 11:36 465

Compania care a castigat recent proiectul de reabilitare a Bibliotecii Nationale, lucrare cu o valoare de 64 de milioane de euro, se va extinde puternic in urmatorii ani pe segmentul de investitii imobiliare, utilizand finantari bancare si fonduri proprii.
"Strategia noastra pentru urmatorii cinci ani este sa devenim dezvoltator si sa reducem activitatea de constructii. Proiectele pe care le incepem acum vor fi finalizate in urmatorii trei-cinci ani si consideram ca blocajul din lunile martie-aprilie de pe piata imobiliara isi va reveni si vom asista din nou la vanzari similare cu cele din 2007", a declarat Daniela Rotaru, directorul de dezvoltare al Rotary Constructii.
Cel mai ambitios proiect al companiei va fi construirea unei cladiri de birouri cu 32 de etaje si o inaltime de 125 de metri, proiect denumit Colosseum Tower, amplasat in zona Pipera. In ultimii ani, tot mai multi investitori precum Cefin Real Estate, Raiffeisen Evolution sau compania de dezvoltare imobiliara a omului de afaceri George Copos au anuntat ca vor construi imobile de peste 130 de metri in Bucuresti. In prezent, cea mai inalta cladire de birouri din Capitala este Tower Center International din Piata Victoriei, dezvoltata de Avrig 35, care are 22 de etaje si peste 100 de metri.
Rotary va investi circa 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea Colosseum Tower, care va fi finalizat peste circa cinci ani. "Colloseum Tower se afla deocamdata in stadiul de proiectare. Am obtinut PUZ-ul, proiectul va fi definitivat in urmatorii doi ani, iar constructia va fi finalizata in trei ani, avand in vedere complexitatea proiectului", spune Rotaru.


Rotary construieste 2.700 de apartamente
Rotary Constructii dezvolta si ansamblul rezidential Belvedere Baneasa, proiect care va cuprinde patru blocuri cu 668 de apartamente, precum si spatii comerciale, sociale si de recreere. Nivelul investitiei pentru acest proiect se ridica la 90 milioane de euro.
"Pentru Belvedere Baneasa am contractat o finantare de 35 de milioane de euro de la BCR si am contractat deja 20% din apartamente. Vom atrage credite si pentru alte proiecte, precum Colloseum Tower", afirma Rotaru. Lucrarile au inceput la 1 iunie 2008, urmand sa fie finalizate in patru ani. Ansamblul rezidential si centrul de birouri sunt amplasate pe un teren de sapte hectare, aflat in proprietatea Rotary Constructii.
Un alt proiect important in care este implicata firma este ansamblul rezidential Antiaeriana, in sectorul 5 al Capitalei. Proiectul, dezvoltat impreuna cu firma Isorast Tehnology, vizeaza constructia a circa 2.000 de apartamente, pentru angajatii Ministerului Apararii, in cadrul unui parteneriat public-privat.
"Apartamentele din cadrul proiectului Antiaeriana se vand foarte repede, ritmul fiind de 40 de locuinte pe zi. Pretul de vanzare al locuintelor va fi de 715 euro/ metru patrat, inclusiv TVA, iar marja de profit nu poate depasi 5%", explica Rotaru.
Ansamblul rezidential va fi situat pe un teren de 16,2 hectare, apartinand ministerului, din care locuintele vor fi construite pe o suprafata de 10,9 hectare.
Valoarea totala a investitiei este de 210 milioane de euro, contributia Rotary Constructii ridicandu-se la 120 mil. euro. Diferenta de finantare este asigurata de Isorast Technology. Rotary va construi 1.224 din cele aproximativ 2.000 de locuinte.
Apartamentele vor fi contractate prin credit ipotecar, pe baza unor programari gestionate de Ministerul Apararii. Etapa de contractare urmeaza sa fie finalizata in circa doua luni, potrivit sursei citate.
Rotary Constructii a mai derulat un proiect cu Ministerul Apararii, pentru construirea a 241 de locuinte la Straulesti, valoarea contractului ridicandu-se la sase milioane de euro. Printre proiectele rezidentiale in derulare din Capitala se numara Dana Nord, investitie de 5-6 milioane de euro pentru constructia unui bloc cu 85 de apartamente, Doina Residence sau Pajura Residence, ultimele doua totalizand o investitie totala de circa sase milioane de euro.


Oferte de preluare de 100 mil. euro
Dezvoltarea puternica a companiei a atras atentia jucatorilor internationali de profil, insa actionarul majoritar al Rotary, Mihai Leonard Rotaru, nu intentioneaza sa vanda compania.
Rotary Constructii a primit mai multe oferte de preluare anul trecut, toate fiind declinate. Suma cea mai mare a fost propusa de o companie spaniola, care a oferit 80 milioane de euro. Oferta nu a vizat si terenurile aflate in proprietatea companiei, evaluate la peste 100 milioane de euro, potrivit reprezentantilor Rotary Constructii.
Compania si-a bugetat pentru anul acesta o cifra de afaceri de 40 mil. euro, in crestere cu 17% fata de anul precedent si estimeaza un nivel de 60 mil. euro in 2009, pe baza valorii contractelor din portofoliu. Rotary detine doua baze de productie, in Berceni si Jilava, de trei respectiv 4,5 hectare. Printre proiectele derulate ca antreprenor se numara si consolidarea si reabilitarea a doua sedii pentru Ministerul de Interne (Politia Capitalei), contracte in valoare de 30 milioane de euro.
Rotary Constructii, compania infiintata in 1990, are 400 de muncitori permanenti si 2.000 aflati sub contract temporar. In plus, compania a subcontractat in luna mai un numar de 150 de muncitori chinezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO