Business Construct

Investitiile in ECE, cele mai profitabile

Investitiile in ECE, cele mai profitabile

Adrian BOLD, arhitectul-sef al Capitalei: Eu am mai fost o singura data la acest targ, in urma cu mai multi ani, cand investitorii nu prea stiau unde e Bucurestiul. Acum am fost contactat de doua tipuri de investitori, cei care sunt deja pe piata locala si sunt interesati sa dezvolte noi proiecte, precum si de cei care vor sa intre pe piata si vor sa afle detalii despre dezvoltarea Capitalei.

27.03.2008, 21:41 22

Cei mai mari dezvoltatori de pe piata locala, precum Baneasa Investments, Neocity Group, Cefin Real Estate Asset Management, River Invest, TriGranit Development (parteneri principali), Monolit Development sau Avrig 35, au participat la MIPIM, targul imobiliar de la Cannes, unde si-au facut cunoscute la nivel international proiectele in valoare totala de peste 5 miliarde de euro pe care le vor dezvolta in urmatorii ani.
Romania este de altfel una dintre tarile care nu sunt afectate de criza internationala, potrivit participantilor la targ, datorita deficitului dintre cerere si oferta din sectoarele rezidential, comercial, de birouri sau industrial.
"Apetitul investitorilor pentru Europa Centrala si de Est este in continua crestere, dupa cum s-a putut observa si in aceasta editie la targul de la Cannes. MIPIM este un targ extrem de interesant unde poti sa te intalnesti intr-un timp foarte scurt cu mai multi investitori, cu care in mod normal ne-am fi intalnit in decursul a cateva luni", spune George Margescu, directorul general al Cefin Real Estate Asset Management.
Totusi, deocamdata piata locala este dominata de fondurile de investitii mici si medii, care isi dezvolta portofolii de proiecte ce vor fi achizitionate ulterior de marii jucatori.
"Piata romaneasca prezinta o mare de oportunitati pentru fondurile de investitii, insa deocamdata vor continua sa domine investitorii de talie mica si mijlocie, urmand ca in urmatorii ani sa patrunda jucatorii mari care sa preia portofoliile dezvoltate de fondurile care activeaza in prezent pe piata", a declarat Larisa Dinu, marketing & communication manager al River Invest, dezvoltatorul proiectului imobiliar Sema Parc din Capitala. Potrivit ei, participarea River Invest la MIPIM a asigurat o crestere a imaginii companiei la nivel international, prin prezenta alaturi de municipalitate.
River Invest dezvolta proiectul imobiliar Sema Parc, pe locul fostei uzine Semanatoarea din Capitala, in urma unei investitii de circa un miliard de euro.
"Criza imobiliara are efecte pozitive pe piata locala, pentru ca atrage capital din partea investitorilor interesati sa intre pe o piata unde deficitul dintre cerere si oferta este foarte ridicat, iar profiturile sunt mai mari decat in Vest. Practic, orice oras cu peste 100.000 de locuitori poate deveni tinta unor investitori straini", a declarat Ion Catutoiu, directorul general al companiei de consultanta Real Time, care a participat la targul de la Cannes.
Ioannis Panagiotidis, vicepresedintele companiei grecesti Panhol Developments, spune ca Romania va atrage in urmatorii ani investitii masive in sectorul rezidential si ar putea deveni o piata mai atractiva pentru second-home market decat Bulgaria, care desi a promovat foarte mult litoralul, proiectele dezvoltate sunt slabe din punct de vedere calitativ.

Dezvoltatori in cautare de parteneri
MIPIM a fost pentru unii oameni de afaceri locali o buna oportunitate de a atrage fonduri de investitii drept parteneri in proiectele pe care le dezvolta pe piata locala. Un astfel de exemplu, sunt fratii Cristescu, proprietarii grupului Bega, care negociaza asocierea cu un fond de investitii britanic pentru un proiect de 200 de milioane e euro care presupune construirea la Timisoara a 700 de locuinte si a unui hotel de 5 stele, precum si cu dezvoltatori pentru un alt proiect imobiliar de 200 de milioane de euro. "La MIPIM am intrat in contact cu mai multe fonduri de investitii si dezvoltatori cu care speram sa incheiem un parteneriat in urmatoarea luna", spune Marius Cristescu, care, alaturi de fratele sau Emil, controleaza grupul Bega.
Si reprezentantii grupului Cefin, cunoscut pentru parteneriatele cu fonduri de investitii pe care le-a dezvoltat in ultimii ani, si-au stabilit intalniri inca dinaintea targului pentru a forma noi joint-venture-uri.
"Ne-am intalnit cu zece fonduri de investitii mari si foarte mari, care erau foarte interesate sa intre pe piata locala. Cu doua dintre aceste fonduri am semnat scrisori de intentie, care ulterior se pot transforma in contracte. MIPIM este un targ business to business in care investitorii vin sa cunoasca dezvoltatorii din zonele lor de interes", afirma Margescu de la Cefin.
Portofoliul companiei cuprinde proiecte aflate in diferite stadii de dezvoltare, de un milion de metri patrati, reprezentand investitii de 800 de milioane de euro, cu finalizare in 2010. Dezvoltatorul detine terenuri in Romania cu o suprafata totala de 2,5 milioane de metri patrati.
Reprezentantii companiei Baneasa Investments, care dezvolta proiectul imobiliar Baneasa din nordul Capitalei, in urma unei investitii de circa 1,5-1,8 miliarde de euro, au avut intalniri cu peste 20 de fonduri de investitii care erau interesate de realizarea unui parteneriat.
"Fondurile de investitii care sunt interesate de piata locala sunt tot mai diversificate. Ne-am intalnit cu grupuri de investitori din Italia, Anglia, Elvetia sau Cehia, dar deocamdata nu suntem interesati de atragerea unui partener strain, ci doar de mentinerea imaginii si de crearea de relatii cu viitori clienti", spune Ionut Bodea, directorul de marketing al companiei Baneasa Investments.

Prima participare a Primariei Capitalei
Primaria Municipiului Bucuresti a participat pentru prima oara la MIPIM cu un stand, alaturi de dezvoltatorii imobiliari Baneasa Investments, Neocity Group Romania, River Invest, Monolit Development, Cefin Real Estate Asset Management, TriGranit si Avrig 35. Costurile Primariei Bucuresti pentru realizarea standului s-au ridicat la circa 400.000 de euro, suma care a fost recuperata prin atragerea celor sapte dezvoltatori imobiliari, potrivit unor surse.
"Dupa 20 de ani, bine ca a venit in sfarsit si Bucurestiul cu un stand propriu", au declarat investitorii care au vizitat standul Primariei Municipiului Bucuresti.
Adrian Bold, arhitectul-sef al Capitalei, care s-a implicat in proiectarea standului, spune ca participarea la un astfel de targ va creste imaginea Bucurestiului, avand in vedere ca sunt foarte multi investitori care nu cunosc prea multe despre Capitala.
"Eu am mai fost o singura data la acest targ, in urma cu mai multi ani, cand investitorii nu prea stiau unde e Bucurestiul. Acum am fost contactat de doua tipuri de investitori, cei care sunt deja pe piata locala si sunt interesati sa dezvolte noi proiecte, precum si de cei care vor sa intre pe piata si vor sa afle detalii despre dezvoltarea Capitalei", a declarat Bold.
"Participarea municipalitatii cu un stand la MIPIM, alaturi de sapte dezvoltatori, a fost un prim pas pe scena internationala, alaturi de celelalte orase importante din lume. Chiar daca a fost prima participare la targ, consider ca aceasta initiativa a fost foarte bine pregatita", spune Bodea de la Baneasa Investments.
Targul imobiliar MIPIM, unul dintre cele mai mari de acest gen din lume, s-a desfasurat in perioada 11-14 martie la Cannes. Anul acesta, numarul participantilor s-a ridicat la 29.480, in crestere cu 12% fata de anul precedent, dintre care circa 300 de participanti au fost din Romania.
Printre cei mai numerosi participanti au fost rusii, cu circa 780 de companii, care si-au majorat in fiecare an prezenta la targ, datorita cresterii volumului de investitii din aceasta zona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO