Business Construct

Mobila: Antreprenorii rezista

Mobila: Antreprenorii rezista
27.04.2010, 14:28 191

Iesirea lui Puiu Popoviciu, unul dintre cei mai puternici oamenide afaceri romani, din retailul de mobila prin vanzarea magazinuluiIKEA din zona comerciala Baneasa catre gigantul suedez, marcheaza oprima batalie castigata a retelelor internationale care pana recentpareau ca nu recupereaza teren in Romania.

Pana la exit-ului lui Popoviciu, industria mobilei, atat in zonade productie, cat si retailul, era controlata in proportiecovarsitoare de romani. Cei mai multi si-au dezvoltat businessulprin preluarea unor societati care existau inca dinainte de 1989sau in mai mica masura prin investitii de la zero.

Nicichiar deschiderea primului magazin IKEA in 2007 nu a adus marischimbari pentru ca a fost o franciza controlata indirect dePopoviciu. Abia la sfarsitul anului 2008, prin deschidereamagazinului kika si recent prin exit-ul lui Popoviciu, retaileriistraini au inceput sa se faca simtiti.

O piata fara multinationale. "In orice colt alEuropei exista jucatori regionali. Cu exceptia IKEA (care are oprezenta mondiala - n.red.), fiecare popor are jucatori regionali",spune Dan Sucu, care controleaza grupul Mobexpert, cu activitatiatat in zona de productie, cat si in retailul de profil. Mobexperteste cel mai mare jucator din industria locala, cu afaceri anultrecut de 115 milioane de euro.

Sucu a pus bazele grupului in anul 1993, in 1996 a cumparatprimele fabrici, iar in 1999 a inceput constructia primului magazinde mobila si decoratiuni de pe piata locala, pentru ca in 2007 saduca Mobexpert in Sofia (Bulgaria).

Aceasta este si singura afacere romaneasca de mobila care aajuns in afara granitelor tarii.

Omul de afaceri explica faptul ca din punctul de vedere alimpartirii pietei intre antreprenori locali si afaceri regionale,Romania nu este un caz aparte in Europa.

"In Elvetia exista un lider, in Franta exista un lider, Austriaare doi lideri care au incercat sa intre in Germania, dar nu aureusit foarte bine. In Germania exista un lider pentru fiecareland. Fiecare popor are propriul gust in materie de mobila", adaugaSucu.

Singura companie din industria mobilei care a reusit sa seimpuna la nivel mondial a fost IKEA, dar care ramane in mainilefamiliei Kamprad.

"Poate ca vor exista si firme globale, insa liderii raman ceicare au o ancora in tara de origine. Generatia mea nu va vedeaglobalizare in mobila", a mai spus Sucu.

El este de parere ca o afacere din industria mobilei, ca si alteafaceri in care se lucreaza "cu detalii" si cu consumatorul final,nu poate sa moara decat in momentul in care fondatorul nu se maiimplica si considera ca are prea prea mult, astfel ca pleaca sajoace golf sau se dedica altor activitati sau cand paseazaresponsabilitatile unui manager.

In toate afacerile cu mobila antreprenorii se implica activ sisunt doar exceptii cazurile in care ei isi anagajeaza directoriexecutivi. "Tot ce se investeste in partea de mobila a ramasafacere de familie", adauga proprietarul Mobexpert.

Si o pata de culoare. Cei doi retaileriinternationali IKEA si kika au rulat anul trecut aproape 100milioane de euro, adica mai putin decat afacerile totale aleMobexpert, liderul pietei. Mobexpert integreaza insa siproductia, ceea ce inseamna ca avantajul grupurilor romanesti dinmobila in fata strainilor este dat de productie.

Dar in vreme ce firmele romanesti sunt extrem de precaute cuextinderea, atat IKEA cat si kika au planuri pentru noi unitati.Kika a stabilit deja doua locatii: una la Constanta si inca una laBucuresti care se vor adauga magazinului din West Park,Bucuresti.

"Suntem in Europa. Nu conteaza daca esti in est sau in vest.Este nevoie de mobila. Problema este de stil", a spus Lars Lund,contry manager al kika Romania, care coordoneaza extinderearetailerului austriac pe piata locala. Inainte sa inceapa salucreze in cadrul kika in 2006, el a lucrat timp de mai multi anila IKEA. Extinderea companiei are loc in conditiile in care piataincepe incet-incet sa-si revina, dupa cum spune chiar Lund.

"Cu siguranta nu va fi atat de rau ca anul trecut. Oamenii incepsa se uite, sa fie preocupati. Nu cred ca la nivel de piatapreturile vor scadea. Este vorba de oferta mai degraba", a adaugatLund.

Antreprenori mai noi si mai vechi. Pe piatamobilei, dupa Dan Sucu un alt antreprenor care se identifica cuaceasta industrie este Viorel Catarama, care a dezvoltat grupulElvila. Ca si Mobexpert, Elvila are atat productie, cat simagazine, iar potrivit ultimelor informatii disponibile, afacerileElvila ar fi fost anul trecut de circa 92 milioane de euro.

Catarama a pus bazele grupului de firme in primul trimestru alanului 1990 in urma unui decret care permitea infiintareasocietatilor private, fiind una dintre primele firme din Romania.El a terminat Facultatea de Comert din cadrul Academiei de StudiiEconomice, iar inainte de 1989 a lucrat in industria mobilei, undea fost director pentru Europa de Est al unei firme belgiene demobila. Primul business in care a fost implicat spune ca a fost celde export de masini si motoare de epoca, pentru ca apoi sa dezvolteexportul de mobila.

Pelista antreprenorilor din industria mobilei s-a alaturat anultrecut si Catalin Chelu. El a preluat pe neasteptate actiuni de lasalariati si directori ai companiei. Catalin Chelu a facut primiibani cu firma de cablu Cony Sat din Galati, iar apoi a intrat peBursa profitand de cresterile fulminante de actiuni la SIF-uri sicumparand firme de pe RASDAQ controlate in general de directori sisalariati. Alprom este unul dintre cei mai vechi producatori demobila de pe piata locala. Conform ultimelor informatiidisponibile, Alprom ar putea inregistra anul acesta o cifra deafaceri de 11 milioane de euro, comparativ cu 8-9 mil. euro in2009.

Si Staer, producator si retailer de mobila, este controlat de unantreprenor roman, Stefan Nicolae, in timp ce Sortilmen Gherla seafla in mainile lui Michael Brandhuber.

Ce se intampla cu piata. 2009 a fost extrem dedificil pentru piata de mobila, atat productia, cat si exportul sivanzarile pe piata interna raportand scaderi. Pentru 2010estimarile sunt putin mai optimiste. Productia locala de mobila,care a atins anul trecut 1,6 miliarde de euro, ar putea creste inacest an cu 5%, procent care ar compensa declinul din 2009,potrivit estimarilor Asociatiei Producatorilor de Mobila dinRomania (APMR). Cu toate acestea, rezultatele sunt mai bune decatcele din alte state europene.

La nivel mondial, piata de mobila a scazut cu 20%, in timp ce inUE exportul a fost cu 11% mai mic, iar importul cu 7,5%. APMR daexemplul unor state precum Germania, Italia, Austria, MareaBritanie si Ungaria a caror productie a scazut cu procente pestecele raportate in Romania.

Reprezentantii APMR spun ca scaderea exporturilor de mobila aafectat toate sectoarele industriei mobilei din Uniunea Europeana,exceptand producatorii de saltele. Sectorul de saltele ainregistrat o crestere de circa 77 milioane de euro in 2009,reprezentand un plus de 2,6%. Majoritatea jucatorilor locali dinindustria mobilei au raportat scaderi anul trecut, rezultateleslabe fiind asteptate inca din 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO