Business Construct

Piaţa a scăzut la şase luni cu 5-6% în volum

Piaţa a scăzut la şase luni cu 5-6% în volum

Autor: Ioan Dornescu - Mediafax

25.08.2011, 00:08 250

În primele şase luni din 2011 vânză­rile de BCA au scăzut în volum cu aproximativ 5-6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în valoare piaţa s-a diminuat cu 10%, pe fondul ieftinirilor operate de producători, aflaţi într-o concurenţă acerbă, estimează Marius Dumitru Marin, CEO al grupului Macon.

"În această primă jumătate de an vânzările au fost afectate atât de nivelul preţurilor, însă şi de calitatea produselor oferite. Piaţa a început să fie din ce în ce mai atentă la eficienţa energetică a produselor de zidărie, conştientizând faptul că un produs de calitate, din acest punct de vedere, va aduce ulterior scăderi importante ale cheltuielilor cu energia termică", a adăugat el.

Unul dintre semnalele pozitive venite în prima parte a anului din zona investiţiilor de profil a fost anunţul de construcţie a unei noi fabrici Soceram, în zona Moldovei.

Producătorul de materiale de construcţii din Bucureşti a început în luna mai construcţia fabricii la Roman, proiect care necesită o investiţie de 20 milioane euro şi va fi finalizat în vara anului viitor, a declarat Roxana Gheorghe, preşedintele Consiliului de Administra­ţie al companiei.

Compania de cercetare InterBiz research & consulting arată că semnalul revenirii pe piaţa de profil va fi dat de reluarea proiectelor imobiliare, deciziile dezvoltatorilor fiind însă direct influen­ţate de semnalele de pe pieţele externe.

Potrivit InterBiz, livrările de BCA din primul semestru acoperă de obicei 30-40% din vânzările anuale, intervalul iulie-decembrie fiind aşadar cel mai important pentru producători.

Marius Dumitru Marin, CEO al grupului Macon: În această primă jumătate de an vânzările au fost afectate atât de nivelul preţurilor, însă şi de calitatea produselor oferite. Piaţa a început să fie din ce în ce mai atentă la eficienţa energetică a produselor de zidărie, conştientizând faptul că un produs de calitate, din acest punct de vedere, va aduce ulterior scăderi importante ale cheltuielilor cu energia termică.Compania de cercetare susţine că la nivelul întregului an volumul vânzărilor ar putea scădea cu 2-3% într-un scenariu negativ, stagna sau ar putea chiar înregistra o creştere de 3-5%, într-o perspectivă optimistă. În 2010, piaţa s-a plasat la 140-150 mil. euro, în retail, iar volumul livrat s-a ridicat la peste două milioane de metri cubi, conform InterBiz.

Compania estimează că din punct de vedere valoric piaţa va termina anul în scădere faţă de 2010, în condiţiile în care preţurile au scăzut deja cu 5-7%. Prima perioadă de promoţii a avut loc în pri­măvară, iar a doua va avea loc în luna septembrie.

"Pentru 2010 estimăm că piaţa de BCA a fost de circa două milioane de metri cubi. Apreciem că partea a doua a anului 2011 va aduce o uşoară creştere a pieţei de materiale de zidărie şi implicit a pieţei de BCA, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acest fel considerăm că piaţa de BCA din 2011 va fi la un nivel similar celui de anul trecut", a spus Marin.

Principalii producători locali sunt Celco, Elpreco, Macon, Prefab, Prefabricate Vest, Soceram, Somaco şi Xella Ro.

Unul dintre semnalele pozitive venite în prima parte a anului din zona investiţiilor de profil a fost anunţul de construcţie a unei noi fabrici Soceram, în zona Moldovei, proiect care necesită o investiţie de 20 mil. euro şi va fi finalizat în vara anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO