Business Construct

Previziune: Köber: Nu putem vorbi de crestere pe vopsele

Previziune: Köber: Nu putem vorbi de crestere pe vopsele
28.04.2009, 13:31 38
Producatorul de lacuri si vopsele Köber din Piatra-Neamt, detinut de familia Köber, a inregistrat anul trecut o crestere de circa 20% a cifrei de afaceri brute, pana la 50 de milioane de euro, insa daca nu ar fi venit criza in ultimul trimestru afacerile companiei ar mai fi crescut cu inca 3-4%.
Köber estimeaza pentru anul acesta rezultate similare cu cele realizate in anul 2008, in conditiile in care piata de lacuri si vopsele va scadea anul acesta, pentru prima oara in ultimii 10 ani.
"Este evident ca in acest an piata de lacuri si vopsele, in ansamblul ei, nu va creste fata de anul anterior, ci dimpotriva, va scadea. Cat de mare va fi contractia este greu de estimat in acest moment. Probabil primele rezultate care vor permite o evaluare realista a potentialului acestui an vor aparea la sfarsitul semestrului intai", a declarat Aurel Köber, presedintele si actionarul majoritar Köber.
Principalii factori care au influentat cresterea vanzarilor au fost dezvoltarea sectorului imobiliar din primele zece luni ale anului trecut si cresterea consumului si a puterii de cumparare a populatiei, materializata in lucrari de renovare a constructiilor, precum si in constructia de case individuale. In plus, vanzarile companiei au fost influentate si de lansarea vopselei Zertifikat, care a avut o crestere peste asteptari, compania avand probleme in satisfacerea comenzilor primite.
Piata de lacuri si vopsele a crescut in 2008 cu circa 15%, pana la 215-230 mil. euro, fata de anul precedent, insa anul acesta cele mai pesimiste previziuni indica o scadere a pietei pana la nivelul de circa 200 mil. euro inregistrat in 2007.
Compania a fost infiintata in 1991 de catre omul de afaceri Aurel Köber si este specializata in productia de lacuri si vopsele, cu o pondere de 90% din cifra de afaceri, restul fiind ocupat de fabricarea de centrale termice, la un centru de productie situat la Vaduri, judetul Neamt. Compania are circa 500 de angajati si pana acum nu a luat nicio decizie de restructurare.
Este evident ca in acest an piata de lacuri si vopsele, in ansamblul ei, nu va creste fata de anul anterior, ci dimpotriva, va scadea. Cat de mare va fi contractia este greu de estimat in acest moment.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO