Business Construct

Repartitoarele, un puzzle de 130 mil. euro

Repartitoarele, un puzzle de 130 mil. euro

Click pentru imaginea marita

29.05.2008, 21:34 107

Repartitoarelor de costuri, piata care s-a dezvoltat mai mult dintr-o obligativitate legislativa decat dintr-o necesitate inteleasa de consumatorul casnic de energie termica, atinge o valoare de piata de peste 65 de milioane de euro in prezent.
Pana la sfarsitul lunii septembrie a anului viitor, cand va expira termenul limita pana la care vor trebui montate astfel de aparate de repartizare a costurilor in fiecare apartament racordat la sistemul central de incalzire, valoare estimata a pietei este de peste 130 de milioane de euro. In septembrie, aproximativ 80% din totalul de 5,5 milioane de radiatoare existente la nivel national vor avea montat un repartitor de costuri de incalzire.
Obligatia montarii repartitoarelor dateaza din 2004 si a fost initiata de Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor de Gospodarire Comunala (ANRSC). La scurt timp a aparut cadrul legislativ care mentioneaza obligativitatea montarii de aparate de repartizare a costurilor in fiecare apartament care beneficiaza de agent termic de la sistemul centralizat. Termenul limita stabilit initial pentru vara anului trecut a fost prelungit pentru toamna anului viitor, mai exact sfarsitul lunii septembrie 2009.
Pentru vanzarea si montarea de repartitoare de costuri in apartamentele romanilor se intrec in jur de sapte companii, care pana in prezent au acoperit mai putin de jumatate din totalul apartamantelor racordate la sistemul centralizat de incalzire.
Lupta se da insa la varf: intre compania ISTA cu 930.000 de repartitoare de costuri vandute si montatesi care detine 19% din totalul pietei, firma Techem Energy Services cu 730.000 de aparate care acopera 15% si Elsaco Electronic care detine o cota de 14% din total, potrivit statisticilor Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA).
"Pe piata serviciilor de vanzare si montare a repartitoarelor de costuri de incalzire activeaza in jur de sase sau sapte firme. Nu ne asteptam la o acoperire totala a pietei pana la expirarea termenului limita, pentru ca acest lucru nu e posibil. De exemplu in Cehia, rata de succes este 80%, in timp ce in Bulgaria a fost atins cel mai ridicat nivel, unde aproximativ 95% din radiatoarele racordate la sistemul centralizat de incalzire au montate repartitoare de costuri", spune Petco Uzunov, director general la Techem Energy Services, furnizor de servicii in domeniul contorizarii energiei termice.


Drobeta-Turnu Severin, cel mai contorizat oras
Din totalul de circa 2,5 milioane de repartitoare montate in apartamentele romanilor pana in prezent, locuitorii din Drobeta-Turnu Severin detin cea mai ridicata rata de montare, respectiv de 88%, in timp ce Capitala se situeaza la aproximativ 45%, potrivit MIRA.
Repartitoarelor de costuri vin "la pachet" cu robinetele termostat, care au rolul de a regla si a mentine o temperatura constanta in fiecare camera. Robinetul
tine cont de evolutia temperaturii in camera si de influenta diverselor aparate care emana caldura.
Anul acesta, un total de 3 milioane de repartitoare si robinete termostatice vor fi montate la nivel national, estimeaza reprezentantii Techem.
"Montarea termostatului poate aduce la o economie de energie termica de pana la 20% datorita utilizarii eficiente a aporturilor de caldura", spune Cezar Cojocea, director de vanzari la Danfoss Romania, divizia locala a grupului danez Danfoss, unul dintre cei mai mari producatori de termostate la nivel mondial.
Montarea robinetelor termostate a dus la aparitia variatiilor de debit, asfel ca s-a impus necesitatea echilibrarii coloanelor verticale de distributie a agentului termic. In functie de reglarea pe care o face consumatorul casnic, robinetele termostatate modifica debitele agentului termic in instalatia de incalzire, ducand la dezechilibrarea acesteia. "Prin vanele de echilibrare (n.r.- echilibreaza si optimizeaza retelele hidraulice de termoficare) se elimina riscul de supraalimentare cu agent termic a blocurilor de locuinte unde exista o pondere importanta a consumatorilor debransati de la sistemul centralizat de incalzire", explica reprezentantul Danfoss Romania.
Desi obligativitatea efectuarii echilibrarii hidraulice ar fi trebuit sa preceada pe cea a repartitoarelor, ANRSC a impus de abia anul trecut obligativitatea echilibrarii hidraulice a coloanelor din bloc drept conditie prealabila montarii repartitoarelor de costuri .
"Legislatia insuficienta si destul de neclara, nenumaratele modificari si prelungiri de termene, alaturi de lipsa de informare a consumatorilor care privesc cu neincredere serviciile de contorizare a agentului termic sunt principalele puncte nevralgice", marturiseste directorul general al Techem.


Cat de termoeficienti sunt cehii
Cooperativele de constructii si nu asociatiile de locatari sunt cele care se ocupa de administrarea blocurilor de locuinte in Cehia. Fondate in anii de glorie ai epocii socialiste, cooperativele cehe au reusit sa supravietuiasca trecerii la capitalism si chiar sa starneasca invidia administratorilor autohtoni de bloc. Cu un portofoliu consistent, de peste 15.000 de apartamente in administrare in unele cazuri, aceste firme se ocupa de administrarea blocurilor de louinte, de achitarea facturilor de intretinere. De exemplu, BC Krushnohor, una dintre cele mai mari cooperative de constructii cu sediul in orasul ceh Most, administreaza nu mai putin de 17.500 de locuinte.
Gratie portofoliul mare de apartamente in administrare si unei eficente gestionari a fondurilor proprii, cooperativele au devenit clienti importanti ai companiilor care presteaza servicii de reglare si contorizare termica sau de reabilitare a locuintelor. Aceste firme sunt responsabile de montarea aparatelor de reglare si contorizarea termica a apartamentelor, de reabilitarea termica a blocurilor de locuinte.
Cooperativele au preluat astfel misiunea de reabilitare termica a blocurilor de locuinte din Cehia.
Cu un cost mediu cuprins intre 12.000 si 15.000 de euro pe apartament, locatarii cehi apeleaza de cele mai multe ori la credite pentru achitarea facturii de reabilitare, nefiind alocate niciun fel de sprijin finanicar sau subventii de la bugetul de stat. Spre deosebire, in Romania, reabilitarea termica a locuintelor, care include montarea ferestrelor termopan, refacerea fatadei blocului si a acoperisului , este sprijinita in proportie de doua treimi din suma totala din bugetul de stat si al muncipalitatilor locale.
Din cele 13.000 de apartamente aflate in administrare, cooperativa Skodovak din orasul Plzen a reabilitat termic un procent de 10%.
"Am reusit sa scadem consumul de energie termica datorita reabilitarii termice si montarii de repartitoare si termostate, pe de alta parte insa au crescut preturile la energia termica si efectul economisirii a fost putin vizibil", spune Jaroslav Mayer, presedintele Skodovak.


Extinderea Techem

Prezenta pe piata locala de servicii energetice din anul 2002
A obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 6,1 milioane de euro
In decembrie 2006 a cumparat cu 5,5 milioane de euro societatea Servito SRL, care se ocupa de furnizarea de servicii in domeniul contorizarii energiei termice, din cadrul Contor Group
Din anul 2009, compania vrea sa activeze pe piata auditului energetic.

Planurile Danfoss

A intrat pe piata locala de echipamente mecanice si electronice in 1996
A obtinut anul trecut afaceri de 15 mil. euro
In 2006 grupul Danfoss a cumparat producatorul de statii pentru termoficare Schmidt-Bretten Technology cu 5,5 mil. euro
Va investi 10 mil. euro pentru constructia primei fabrici din Romania, care va produce echipamente pentru incalzire si statii de termoficare destinate segmentelor rezidential si industrial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO