Business Construct

Retail: Shopping in peste 40 de malluri

Retail: Shopping in peste 40 de malluri

Cele mai multe proiecte urmeaza a fi livrate in Bucuresti (Liberty Center, Fashion House si Grand Arena), dupa ce anul acesta a fost deja inaugurat mallul Baneasa Shopping City, cel mai mare din Capitala

31.07.2008, 14:11 42

Primul semestru al acestui an a fost unul dintre cele mai bune pentru piata locala a centrelor comerciale, in conditiile in care un numar de opt centre comerciale, implicand investitii de aproximativ 540 de milioane de euro, au fost deschise atat in Bucuresti, cat si in provincie.
In al doilea semestru vor mai fi deschise alte 15 proiecte, in special parcuri de retail si malluri de dimensiuni mici si medii. Cu toate acestea, la fel ca si in 2007, cand numarul mallurilor s-a dublat la 20 de unitati, si anul acesta dezvoltatorii vor concentra inaugurarile in ultimul trimestru al anului. Primele malluri Galleria, dezvoltate de Globe Trade Center (GTC), primul mall al lui Dan Ostahie, proprietarul Altex, sau primul proiect al cipriotilor de la Omilos (ERA Shopping Iasi) sunt doar o parte dintre premierele care vor fi consemnate pana la sfarsitul anului pe piata centrelor comerciale din Romania.
Dezvoltarea proiectelor finalizate in prima parte a anului a fost sustinuta intr-o buna masura de politica de expansiune a retailerului francez Carrefour, care a deschis unitati noi in cinci dintre aceste proiecte (Armonia Arad, European Retail Park Braila, Jupiter City, Shopping City Suceava si Vitantis Bucuresti), in timp ce in cadrul proiectului Baneasa compania detinea deja un magazin, in imediata apropiere a mallului Baneasa Shopping City, inaugurat in aprilie. Numarul de centre comerciale va cunoaste pana la sfarsitul anului o noua dublare comparativ cu anul precedent, astfel ca stocul ar putea ajunge la aproape 40 de unitati.


Plus de 300.000 mp de malluri
In ceea ce priveste suprafata centrelor comerciale, cele opt proiecte finalizate in primele sase luni au o suprafata inchiriabila de peste 300.000 de metri patrati.
Cei mai mari proprietari de centre comerciale sunt omul de afaceri iesean Iulian Dascalu si fondul austriac de investitii Immoeast, care au in portofoliu cate trei proiecte in orasele Iasi, Timisoara si Cluj, respectiv Pitesti, Cluj si Arad. Proiectele comerciale a caror finalizare este anuntata pana la sfarsitul acestui an vor fi dezvoltate in special sub forma parcurilor de retail, cum este cazul proiectelor dezvoltate de BelRom (Bacau, Deva si Focsani), Omilos (Iasi) sau RED (Braila), si a mallurilor de dimensiuni mici si medii, precum proiectele GTC (Buzau, Piatra Neamt si Suceava) sau Mivan (Bucuresti si Oradea).
Nu mai putin de 14 dintre aceste proiecte vor fi inaugurate in ultimele patru luni ale anului, cand dezvoltatorii mizeaza pe un trafic intens si vanzari mai ridicate datorita sarbatorilor de iarna. De altfel, si anul trecut majoritatea mallurilor inaugurate au fost concentrate spre finalul anului, exceptie facand proiectul Euromall Pitesti, deschis in mai.
Cele 23 de centre comerciale care vor fi inaugurate in acest an (opt au fost deja deschise) implica investitii totale de peste 1,5 miliarde de euro si vor cuprinde un numar de circa 3.000 de magazine in care vor lucra in jur de 25.000 de oameni, efectele fiind insemnate atat in ceea ce priveste obiceiurile de consum ale romanilor, cat si asupra fortei de munca.
Pe de alta parte, de evolutia mallurilor care vor fi inaugurate anul acesta depinde si strategia pe termen mediu si lung a unor dezvoltatori, care au anuntat planuri pentru retele importante de centre comerciale in diferite orase din tara, precum Mivan sau GTC.
Totodata, pentru dezvoltatori precum Iulius Group sau Euromall, companii cu experienta pe piata locala, care au deja operationale centre comerciale, livrarile din acest an nu vor reprezenta o premiera.


Orasele cu primele malluri
Intr-o serie de orase precum Braila, Focsani, Galati sau Piatra Neamt vor fi deschise anul acesta primele centre comerciale moderne. Cu toate acestea, cele mai multe proiecte urmeaza a fi livrate in Bucuresti (Liberty Center, Fashion House si Grand Arena), dupa ce anul acesta a fost deja inaugurat mallul Baneasa Shopping City, cel mai mare proiect de acest gen din Capitala.
Centrul tarii va fi sarac in malluri anul acesta, dupa ce in 2007 au fost deschise cate doua proiecte in Cluj-Napoca si Targu-Mures, precum si primul mall din Alba-Iulia. Astfel, dupa ce familia Adamescu a inaugurat in februarie la Brasov Unirea Shopping Center, pentru anul acesta mai este prevazuta doar deschiderea parcului de retail European Retail Park din Deva, realizat de BelRom.
Cu toate ca firmele de consultanta apreciaza ca doar aproximativ 50-60% din proiectele de malluri vor fi finalizate, centrele comerciale anuntate pentru livrare anul acesta sunt intr-un stadiu avansat de constructie si este putin probabil ca acestea sa fie abandonate. Totodata, la o serie de alte proiecte care vor fi deschise in urmatorii ani au fost deja demarate lucrarile, astfel ca cel putin in urmatorii doi ani stocul de malluri va continua sa creasca.
Factorii care vor determina evolutia pietei tin de activitatea centrelor comerciale deja finalizate, de capacitatea de a forma un mix atractiv de chiriasi si a obtine finantare bancara, in conditiile in care majoritatea proiectelor sunt realizate prin credite.
Piata locala a centrelor comerciale este una dintre cele mai efervescente din Europa, pe fondul numarului mic de spatii comerciale moderne existente si a strategiilor de extindere a retailerilor nationali si internationali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO