Business Construct

Strategie: Cersanit ataca piata de placi ceramice

Strategie: Cersanit ataca piata de placi ceramice
23.09.2008, 14:13 532

Grupul polonez Cersanit, prezent in Romania prin producatorul de obiecte sanitare Cersanit Romania din Roman, va construi o fabrica de placi ceramice (gresie si faianta), pentru a-si majora capacitatea de productie cu 17% si de a limita efectele ne-gative ale aprecierii zlotului. Polonezii vor intra astfel puternic pe un segment dominat de grupul austriac Lasselsberger, care detine toate unitatile de productie de placi ceramice de pe piata locala, prin Sanex Cluj-Napoca si Lasselsberger Bucuresti (fosta Cesarom).

Cersanit va ataca o piata aflata intr-o diminuare puternica a ritmului de crestere, pana la 5-10% fata de anul trecut, sub estimarile de 25-30% de la inceputul anului. Insa chiar si previziunile actuale sunt optimiste si depind foarte mult de finalizarea unor ansambluri rezidentiale decalate din primul semestru.

Piata a fost atacata de placile ceramice ieftine din Turcia, Egipt sau China, care au inregistrat in ultimii ani cresteri puternice ale vanzarilor. De altfel, importurile de placi ceramice vor ajunge anul acesta la o pondere de 65-70% din totalul consumului, cele mai mari cantitati fiind aduse din Spania si Italia.
Cersanit detine deja o unitate de productie de obiecte sanitare la Roman, incepand cu anul 2006, dupa preluarea companiei Romanceram noua unitate urmand sa introduca pe piata locala si divizia de placi ceramice.
Grupul polonez a cumparat, saptamana aceasta, doua terenuri in suprafata totala de 35,3 hectare, situate in localitatea Margineni, judetul Bacau, pentru aproximativ 15 milioane euro. Vanzatorul terenurilor a fost subsidiara din Romania a producatorului polonez de pardoseli si parchet din lemn Barlinek. Ambele companii implicate in tranzactie sunt controlate de Michal Solowow, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Polonia.
Cersanit vinde o cincime din productia sa in dolari, iar rezultatele financiare ale companiei au avut de suferit in urma deprecierii monedei americane din prima jumatate a anului.
Grupul a incercat sa-si protejeze operatiunile de baza prin mutarea unitatilor de productie pe pietele din afara Poloniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO