Business Construct

Tendinte: Proiectele imobiliare atrag credite record

Tendinte: Proiectele imobiliare atrag credite record

Proiectul Cotroceni Park, dezvoltat de Africa Israel, este estimat la circa 280-300 mil. euro

20.12.2007, 16:15 40

Tonul finantarilor imobiliare a fost dat de grupul turc Anchor, care a anuntat la jumatatea anului trecut ca va atrage o finantare de 100 de milioane de euro de la banca germana Eurohypo, parte din Commerzbank Group, al doilea grup bancar din Germania, pentru construirea a doua proiecte de birouri de clasa A in Bucuresti, potrivit dezvoltatorului imobiliar.
Anchor Grup, dezvoltatorul centrelor comerciale Bucuresti Mall si Plaza Romania, a intrat pe piata romaneasca din anul 1999 si a anuntat ca va dezvolta in urmatorii doi ani o serie de proiecte in domeniul de retail, rezidential si de cladiri de birouri pentru care a achizitionat deja un milion de metri patrati de teren.
Ulterior, numarul finantarilor de amploare a crescut si a culminat cu creditul record obtinut de grupul britanic Copper Beech de 575 de milioane de euro pentru dezvoltarea unor proiecte rezidentiale, cu posibilitatea de a fi extins la peste 1,5 miliarde de euro in urmatorii ani. Acordul dintre institutia de credit si Copper Beech Group a fost semnat pentru o perioada de 12 ani si este cel mai mare credit obtinut de un dezvoltator imobiliar de pe piata locala.
"Valoarea finantarii obtinute de la BCR se ridica la 575 de milioane de euro. Insa valoarea cumulata a creditelor pe care le vom putea obtine ar putea depasi 1,5 miliarde de euro, situatie in care va fi asigurata finantarea proiectelor noastre pentru urmatorii sase ani", a declarat intr-un articol publicat la sfarsitul lunii noiembrie in Ziarul Financiar Diwaker Singh, managing director al Copper Beech. Compania a anuntat anul acesta ca va investi
2,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea unor proiecte rezidentiale cu 16.500 de locuinte in Bucuresti.
Copper Beech a lansat anul trecut primul sau proiect rezidential, denumit Blue Tower, in care va investi 30 de milioane de euro si va cuprinde un bloc de 156 de apartamente in cartierul Colentina.
In 2008, Copper Beech va incepe constructia a circa 7.000 de locuinte in Capitala, avand in vedere ca a achizitionat deja peste 6 milioane de metri patrati in Bucuresti si in imprejurimi. Managerul Copper Beech, Diwaker Singh, a fost in perioada 1998-2002 presedinte si director executiv al companiei Telemobil, operatorul serviciului de telefonie mobila Zapp.
Cel mai mare proiect al Copper Beech va fi dezvoltat la 15 kilometri de Bucuresti, in nordul Capitalei, in urma unei investitii de 800 milioane de euro, va cuprinde
1.800 de locuinte si se va intinde pe 380 de hectare.
Actionarul majoritar al grupului este firma Copper Beech Group inregistrata in Cipru si controlata in principal de investitori britanici, in vreme ce Diwaker Singh detine o participatie minoritara. Din grup fac parte in prezent 11 firme, urmand ca pe viitor sa ajunga la un total de 17-18 firme.
Copper Beech a investit pana in prezent circa 62,5 milioane de euro in achizitionarea de terenuri si va investi alte 100 de milioane de euro pentru terenuri in urmatorii trei ani, potrivit ultimelor date disponibile.
Astfel, creditul de 575 mil. euro acordat de BCR va asigura extinderea mai rapida a investitiilor Copper Beech in proiecte rezidentiale, avand in vedere ca initial britanicii au anuntat ca vor ajunge in 2008 la investitii de 350 milioane de euro.
Compania va lansa 17 proiecte in urmatorii cinci ani, iar primul consta in constructia unui bloc de 16 etaje, cu 156 apartamente, in zona Colentina din Bucuresti.


Africa Israel, credit de 234 mil. euro
Dezvoltatorul imobiliar Africa Israel, care a anuntat ca va dezvolta proiecte imobiliare de un miliard de euro in anii urmatori, a obtinut de la banca germana Hypo Real Estate o finantare de 234 de milioane de euro care acopera circa 80% din dezvoltarea mall-ului Cotroceni Park din Capitala.
Creditul va fi destinat dezvoltarii, dar si administrarii mall-ului Cotroceni Park, pe o perioada de cinci ani. Daca in cazul Copper Beech a fost obtinut cel mai mare credit imobiliar, Africa Israel a obtinut cea mai mare finantare pentru un singur proiect.
Proiectul Cotroceni Park este estimat la circa 280-300 de milioane de euro, astfel ca imprumutul va asigura circa 80% din valoarea investitiei.
Acest imprumut se va concretiza in doua etape, prima legata de perioada de constructie, care a fost estimata la aproape trei ani, etapa a doua cuprinzand o perioada de cinci ani de zile pentru administrarea proiectului, potrivit reprezentantilor companiei. Cotroceni Park va fi livrat pe piata la sfarsitul anului 2009, dupa ce a fost desemnat recent antreprenorul general al constructiei, firma israeliana Denya Cebus.
Mall-ul Cotroceni Park, cu o suprafata inchiriabila de 76.000 de metri patrati, este preinchiriat in proportie de 80%, insa proiectul cuprinde si o zona de birouri, reprezentantii Africa Israel fiind interesati sa schimbe P.U.D. (planul urbanistic de detaliu), care permite in prezent constructia a 60.000 de metri patrati.
Africa Israel a devenit in luna noiembrie din 2007 unicul actionar al Cotroceni Park, dupa ce a ajuns la o intelegere cu fondul de investitii Broadhurst, pentru preluarea participatiei de 50% pe care americanii o detineau in proiect, in urma unei tranzactii de circa 78 de milioane de euro. Lucrarile de constructie a mall-ului vor implica investitii de circa 180 de milioane de euro, fara a lua in calcul costurile cu terenul, in timp ce cladirile de birouri si hotelul vor necesita inca 100 de milioane de euro.
Cotroceni Park nu este cel mai mare proiect al Africa Israel pe piata locala, compania avand in faze incipiente de dezvoltare un proiect imobiliar pe terenul fabricii Laromet din Bucuresti, care ar urma sa implice investitii de circa 500 de milioane de euro.


Iulius Group, refinantare de 175 mil. euro
O alta finantare importanta a fost obtinuta anul trecut de catre dezvoltatorul local Iulius Group, controlat de omul de afaceri Iulian Dascalu, care a obtinut un credit de 175 mil. euro de la banca germana Eurohypo, pentru refinantarea proiectelor existente si continuarea dezvoltarii companiei. Eurohypo AG este o banca specializata in plasamente de real estate care se concentreaza pe piata romaneasca exclusiv pe furnizarea de finantari pentru sectorul imobiliar.
Iulius Group are in derulare investitii de 350 de mili-oane de euro pentru urmatorii trei ani, astfel ca valoarea cumulata a investitiilor companiei va ajunge la circa 500 de milioane de euro pana in 2010.
Cele mai importante proiecte pe care compania le are in derulare in prezent sunt ansamblul Palas, din centrul istoric al Iasiului, care implica o investitie de 200 mil. euro, cel de-al patrulea centru comercial al grupului - Iulius Mall Suceava, investitie de 100 mil. euro, precum si extinderea proiectului Iulius Mall din Timisoara, in care sunt programate investitii de circa 45 de milioane de euro.
Iulius Group are in prezent cea mai extinsa retea de centre comerciale de pe piata locala, avand trei mall-uri operationale - la Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca, in care a investit circa 150 de milioane de euro, in mai multe etape.
Pentru anul 2008 este anuntata finalizarea Iulius Mall Suceava, precum si extinderea proiectului Iulius Mall Timisoara, in timp ce proiectul Palas din Iasi, prima dezvoltare mixta a companiei, va fi finalizat in 2010.
Ansamblul va cuprinde 560 de apartamente, doua cladiri de birouri, trei hoteluri de 3, 4 si 5 stele, restaurante, galerii comerciale, precum si spatii culturale si un parc care se va intinde pe cinci din cele 12 hectare ale proiectului.
Piata centrelor comerciale este asaltata de catre dezvoltatorii imobiliari, pentru urmatorii trei ani fiind prevazute proiecte pentru inca circa 80 de mall-uri, care vor duce stocul de spatii comerciale moderne la circa 2,5 milioane de metri patrati.


Ce finantari de amploare au fost accesate

Dezvoltatorul imobiliar Copper Beech, controlat de investitori britanici, a obtinut o finantare de 575 de milioane de euro de la Banca Comerciala Romana (BCR) pentru dezvoltarea unor proiecte rezidentiale, cu posibilitatea de a fi extinsa la peste 1,5 miliarde de euro in urmatorii ani.

Grupul turc Anchor a anuntat la jumatatea anului trecut ca va atrage o finantare de 100 de milioane de euro de la banca germana Eurohypo, parte din Commerzbank Group, al doilea grup bancar din Germania, pentru construirea a doua proiecte de birouri de clasa A in Bucuresti, potrivit dezvoltatorului imobiliar.

Compania de dezvoltare imobiliara Iulius Group, controlata de omul de afaceri Iulian Dascalu, a obtinut un credit de 175 mil. euro de la banca germana Eurohypo, pentru refinantarea proiectelor existente si continuarea dezvoltarii companiei.

Africa Israel, care a anuntat ca va dezvolta proiecte imobiliare de un miliard de euro in anii urmatori, a obtinut de la banca germana Hypo Real Estate o finantare de 234 de milioane de euro care acopera circa 80% din dezvoltarea mall-ului Cotroceni Park din Capitala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO