Business Construct

Termoizolare in pas de melc si fara control

Termoizolare in pas de melc si fara control
26.05.2010, 16:02 29

Pana in prezent au fost reabilitate doar 40.000 de locuinte dincirca 600 de blocuri, sub 1% din totalul de 83.000 de blocuriconstruite in perioada 1950-1990 care au nevoie de termoizolare,pentru ca fondurile alocate de Guvern au fost prea mici. Aceasta nuar fi cea mai mare problema, daca luam in calcul ca lucrarile determoizolare a locuintelor se deruleaza fara sa fie o lege princare sa fie fie prevazute in mod expres specificatiile tehnice deaplicare a sistemelor utilizate, asa cum se intampla in tari precumAustria sau Germania.

Practic, dupa patru ani de la inceputul programului national dereabilitare, inca nu exista un cod de practica, cum este pentrulucrarile de beton armat, prin care cei care reabiliteaza sa fiemonitorizati pe faze de executie. Asa au aparut si numeroaseprobleme tehnice, iar unele bucati de fatada montate in aniitrecuti au cazut. In acest context, producatorii de materiale deconstructii au format recent o asociatie prin care intentioneaza saintroduca un ghid de bune practici in aplicarea sistemelor. Ghidulare ca finalitate adoptarea lui ca act normativ din parteaMinisterului Dezvoltarii, insa acesta ar putea deveni functionalabia peste doi ani. In numarul curent al Business Construct vomdetalia planurile producatorilor de materiale de constructii pentruimplementarea acestui ghid.

In 2009, Ministerul Dezvoltarii, cel care se ocupa de acestprogram, a alocat 360 mil. lei si anul acesta 150 mil. lei, adicain total circa 120 mil. euro, iar necesarul estimat pentrureabilitarea tuturor locuintelor este de circa 11 mld. euro. Statulacopera 80% din investitie, restul fiind contributia pe caretrebuie sa o aduca proprietarii. Insa o parte din primarii au decissa acopere si cei 20% pe care trebuiau sa ii aduca proprietarii,iar calitatea lucrarilor executate a scazut foarte mult pentru cas-au utilizat materiale ieftine. Altfel spus, proprietarii nu aumai fost interesati de cum se vor derula lucrarile de termoizolare,pentru ca nu mai aduceau bani de acasa, iar lucrarile au fostderulate fara niciun control.

Desi pretul mediu pentru o termoizolatie de calitate este decirca 30-35 de euro pe metrul patrat, pretul cu care au fost facutelucrarile de fapt a fost de 20-24 de euro pe metrul patrat.Calitatea materialelor de constructii folosite este importanta inastfel de lucrari pentru ca de ele depinde 60% din eficientasistemului, care ar trebui sa reziste 10-20 de ani, in timp cerestul este manopera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO