Business Construct

Zidarie: Un trimestru inghetat, inca trei nesigure

Zidarie: Un trimestru inghetat, inca trei nesigure

1: Marius Marin, directorul executiv al Asociatiei Pro BCA; 2: Nicolae Dusu, presedintele Asociatiei Pro BCA

23.03.2010, 14:56 51

Asociatia Pro BCA, care controleaza circa 70% din piata deprofil, afirma ca piata de BCA va continua sa se comprime anulacesta cu 10% in volum, pana la 2 mil. metri cubi, dupa ce in 2009scaderea a fost de 30%, una dintre consecinte fiind ca unul dintreproducatorii mari ar putea sa intre in insolventa.

In primul trimestru consumul de BCA (beton celular autoclavizat)a scazut cu 50% fata de perioada similara a anului trecut, dincauza conditiilor meteo nefavorabile si a efectelor negative pecare le-au avut alegerile prezidentiale de la sfarsitul anuluitrecut asupra investitiilor derulate de stat.

"Anul acesta va fi mai greu decat 2009, pentru ca piata vacontinua sa se contracte. Toti jucatorii vor avea probleme decash-flow pentru ca fenomenul insolventei se va accentua si va fimai dificil de recuperat banii de la clienti. Dupa o iarna atat degrea, proiectele sunt in cea mai mare parte oprite", afirma NicolaeDusu, presedintele Asociatiei Pro BCA si presedintele companieiCelco Constanta.

Compania,al doilea producator de BCA de pe piata locala, a inregistrat oscadere de 8,7% a cifrei de afaceri in 2009 comparativ cu anulprecedent, pana la 104,8 mil. lei (24,7 mil. euro), insa si-amentinut o marja bruta ridicata pana la 32%.

"Scaderea cifrei de afaceri a fost mai mica decat cea a pieteide BCA pentru ca au mers mai bine vanzarile de var. Pentru anulacesta estimez o reducere de 10% a businessului, in timp ce marjava scadea pentru ca exista o limita de reducere a costurilor si inplus vom fi nevoiti sa facem din nou scaderi de preturi", sustineDusu. Compania si-a redus insa numarul de angajati cu 22%, pana la270 de salariati, iar preturile au fost reduse cu 10%.

Reprezentantii Asociatiei Pro BCA acuza bancile ca au pretentiiexagerate cand acorda finantari pentru firmele din industrie, maiales in contextul in care Guvernul a devenit cel mai sigur cliental bancilor.

"Statul a luat anul trecut 15 miliarde de euro de la banci si adevenit astfel cel mai sigur client al acestora, iar aceastasituatie a dus indirect la oprirea creditarii in economie. Pentruca au avut acest debuseu bun si sigur au avut pretentii exageratefata de agentii economici", sustine Dusu.

El afirma ca baza de cumparare a venit anul trecut de laconsumatorii individuali, mai ales muncitori romani din strainatatesi nu de la investitiile mari. Dar, anul trecut remiterilemuncitorilor din strainatate, au scazut cu peste 30% si tendinta vacontinua si anul acesta. "Fara o proiectie multianuala ainvestitiilor Guvernului pana in 2014-2015 este dificil de estimatcum va evolua consumul de materiale de zidarie in urmatorii ani",considera Dusu.

Dobanda trebuie sa scada. Producatorii considera ca dobanda dereferinta a Bancii Nationale Romane (BNR) ar trebui redusa cu 1,5%,prin trei reduceri succesive de 0,5%, astfel incat pana lasfarsitul lunii iulie sa ajunga la 6%.

"Consideram ca acest nivel al dobanzii de referinta este absolutnecesar pentru deblocarea reala a creditarii firmelor, premisafundamentala pentru reluarea cresterii economice. Daca reducereapana la 6% va fi facuta abia la sfarsitul anului, va fi ca atuncicand unui pacient i se acorda insulina prea tarziu. In acest momentnu mai exista creditare pentru sectorul industrial", afirma MariusMarin, directorul executiv al Pro BCA si CEO al grupuluiMacon-Simcor, un business de 63 mil. euro. El considera ca dacabancile nu vor acorda finantari pentru firmele solvabile, care incaau lichiditati, chiar daca businessul este in scadere, in 2012 nuvor mai avea pe cine sa crediteze, pentru ca multe vordisparea.

Grupul Macon-Simcor, detinut de fondul de investitii polonezEnterprise Investors, ia in calcul extinderea prin achizitii panala sfarsitul anului 2011, prin care sa-si consolideze segmentele depe piata pe care activeaza in prezent: BCA, prefabricate, var simateriale izolatoare.

Un nume mare, in insolventa. Marin considera caunul dintre producatorii mari ar putea sa intre in insolventa inacest an, din cauza dificultatilor cu care se confrunta jucatoriide pe piata. Situatia s-a regasit si in 2009, cand producatorul deBCA Ecoblock din Constanta, care avea o cota de piata de 6%, aintrat in insolventa.

"Cred ca un nume mare din industria de zidarie va intra ininsolventa anul acesta, avand in vedere ca cererea a scazut foartemult, iar presiunea pe scaderea preturilor de vanzare in conditiilein care costul materiei prime si utilitatilor creste este ridicata.Nu stiu deocamdata cine va fi cel care va intra in insolventa.Supravietuirea companiilor dincolo de 2010 depinde de un bunmanagement al resurselor, de eficientizarea costurilor siposibilitatile de reducere a marjelor de profit", afirma Marin.

Asociatia Pro BCA se va transforma pana la sfarsitul anului inpatronat si va negocia contractele colective de munca dinindustrie. "Factorii guvernamentali nu trateaza cum trebuie relatiacu patronatele. De exemplu, pentru programul Prima Casa 2 nu a fostconsultat niciun patronat din construtii si in fiecare saptamanamai veneau cu o idee", sustine Marin.

Pro BCA afirma ca plafonul de garantare trebuia sa fie de80.000-100.000 de euro, in loc de 70.000-75.000, iar locuintele ANLnu trebuiau introduse, pentru a impulsiona constructia de locuintenoi. Asociatia Pro BCA reuneste companiile Macon, Celco, Soceram,Ecoblock, Somaco Grup Prefabricate, Xella Ro si Alba Aluminiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO