Business Hi-Tech

70% dintre romani vor vorbi la mobil anul viitor

14.12.2005, 20:11 14

Penetrarea telefoniei mobile in Romania va creste anul viitor la 70%-72%, in prezent situandu-se la 60%-62%, a spus pentru ZF Imfred de Jong, directorul pentru Romania si Ungaria al celui mai mare producator de telefoane mobile din lume, Nokia.

In anii urmatori ritmul de crestere se va micsora, in principal datorita faptului ca sunt tot mai putini romani care nu detin deja un telefon mobil. In schimb, va creste asa-numita "piata de inlocuire", adica vanzarile catre utilizatori care cumpara un telefon mobil pentru a inlocui un model mai vechi, a mai spus de Jong.

Datorita faptului ca ritmul de crestere al penetrarii se va reduce, este probabil ca in Romania sa nu se atinga un grad al penetrarii de 100% mai devreme de cinci ani, a estimat seful Nokia pentru Romania si Ungaria.

In ceea ce priveste rezultatele Nokia in Romania in acest an, ele au fost "peste asteptari".

Nokia si-a crescut vanzarile, din punctul de vedere al unitatilor, cu peste 50%, adica mai mult decat cresterea generala a pietei in 2005.

Conform oficialilor Nokia, anul acesta piata oficiala totala de telefoane mobile a numarat 3,3 milioane de aparate vandute, fata de 2,2 milioane in 2004, ceea ce reprezinta o evolutie de 50%. Producatorul finlandez de telefoane mobile apreciaza ca piata globala va depasi prognozele anterioare pentru acest an, cand vor fi comercializate 780 de milioane de terminale mobile, cu 30% mai multe decat in 2004, a declarat anterior Jorma Ollila, director executiv al companiei.

Din totalul vanzarilor Nokia din acest an, peste 100 de milioane de telefoane mobile vor fi dotate cu camera video, iar 40 de milioane sunt dotate cu player audio.

In Romania, din cele 32 de terminale disponibile, 23 au camera digitala. Conform oficialilor Nokia Romania, un sector important pe piata telefoniei mobile la nivel mondial sunt serviciile din generatia a treia (3G), unde exista 30 de milioane de utilizatori si 72 de operatori, iar dintre noile modele lansate de Nokia, mai mult de jumatate sunt compatibile cu aceasta tehnologie.

In istoria sa, Nokia a vandut peste un miliard de telefoane mobile.

"La inceputul acestei veri, Nokia a vandut telefonul cu numarul un miliard, modelul Nokia 1100, in Nigeria", a declarat vicepresedintele diviziei de telefoane mobile al companiei finlandeze, Kai Oeistaemoe. Nokia a inceput productia de telefoane mobile in anul 1980.

"Pietele in curs de dezvoltare, asa cum este si Nigeria, vor ajuta industria sa ajunga la trei miliarde de utilizatori, pana in 2010, numarul actual fiind de doua miliarde", a explicat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO