Business Hi-Tech

Acord Euroweb - RomTelecom pentru servicii de telefonie prin Internet

25.10.2002, 00:00 33

Compania Euroweb Romania, filiala a Euroweb International, a devenit furnizor oficial de telefonie prin Internet (VoIP), ca urmare a unui acord semnat cu RomTelecom la inceputul acestei luni, a declarat ieri directorul general Gheorghe Rusu.
In urma acordului, Euroweb Romania va furniza doar servicii de telefonie internationala prin Internet, in numele RomTelecom, a precizat Gheorghe Rusu. Practic, acordul prevede conectarea retelelor Euroweb si RomTelecom.
"Pentru inceput, noi vom incheia contracte cu clienti externi, si, prin interconectarea infrastructurii celor doua companii, vor putea fi efectuate apeluri internationale din afara spre clienti din Romania. Ulterior, abonatii RomTelecom vor putea efectua convorbiri internationale prin echipamentele noastre", a afirmat Rusu.
Dar de ce ar apela un consumator la telefonia prin Internet  in locul celei clasice, mai ales in conditiile in care VoIP nu are deocamdata o calitate a sunetului deosebita?
Utilizarea tehnologiei VoIP permite reducerea tarifelor pentru convorbirile internationale cu aproximativ 25%, apreciaza Gheorghe Rusu. Dupa liberalizarea pietei de profil, in 2003, 20% din traficul total de voce pe segmentul international va realizat prin tehnologia VoIP, a mai spus el.
Pana pe 1 ianuarie 2003, momentul liberalizarii pietei locale de telecomunicatii, RomTelecom detine monopolul in furnizarea de servicii VoIP la nivel national si international. Cu toate acestea, furnizorii de servicii Internet ofera si VoIP dar numai pentru grupuri restranse de utilizatori, prin intermediul unor retele virtuale private, concepute pentru companiile care au filiale raspandite in teritoriu.
Contractul incheiat cu RomTelecom va influenta pozitiv si evolutia cifrei de afaceri a Euroweb Romania, a adaugat oficialul. "Planul de afaceri al Euroweb pentru acest an prevede o cifra de afaceri de zece milioane de dolari. Cred ca incasarile companiei vor fi cu 10% mai mari decat estimarile initiale", a mai spus Rusu.
Euroweb Romania activeaza ca furnizor de servicii Internet din 1993. In iulie 2000, compania a devenit parte integrata a retelei pan-europene Euroweb International, unul din cei mai importanti furnizori de servicii Internet (Internet Services Provider - ISP) din Europa Centrala si de Est.
Portofoliul de servicii Euroweb asigura toate tipurile de conexiuni la Internet valabile in prezent: dial-up, ISDN (Integrated Services Digital Network), linie inchiriata, cablu TV, legaturi radio in frecventele de 2,4, 3,5 si 26 GHz, GSM si satelit.
Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de patru milioane de dolari.
Euroweb International are filiale in Slovacia, Ungaria, Cehia si Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO