Business Hi-Tech

Actionarii POSTelecom trebuie sa aduca 15 mil. dolari cash

18.05.2004, 00:00 27

Actionarii POSTelecom au aprobat majorarea capitalului social cu 397,4 miliarde lei (circa 15 milioane dolari), pana la 495 miliarde lei, prin aport in numerar al actionarilor.
"Majorarea de capital operata este una dintre masurile menite sa asigure in primul rand consolidarea si dezvoltarea POSTelecom in urmatorii ani, dar si credibilitatea companiei in fata tuturor partenerilor nostri si a consumatorilor. Nu in ultimul rand, operatiunea este o dovada a seriozitatii intentiilor noastre de a intra pe piata telecomunicatiilor cu o alternativa viabila pe segmentul telefoniei fixe", a declarat Radu Cernov, directorul general al operatorului.
Din totalul sumei destinata majorarii capitalului, actionarii au varsat deja 216,8 miliarde lei, respectiv 43,8%. Operatiunea va fi insotita de emiterea de noi actiuni, care vor fi distribuite actionarilor existenti, proportional cu participatia fiecaruia.
In urma majorarii capitalului social, structura actionariatului POSTelecom a ramas neschimbata. Astfel, Compania Nationala Posta Romana (CNPR) controleaza un pachet de 80% din actiunile operatorului, urmata de Grupul Industrial Roman - 10%, Banca Comerciala Romana - 5%, SIF Oltenia si SIF Banat-Crisana, fiecare cu cate 2,5%.
Operatorul va intra pe piata telecomunicatiilor in toamna acestui an si va furniza servicii de telefonie fixa de baza (convorbiri nationale si internationale pe baza tehnologiei VoIP - voce pe suport Internet) si cu valoare adaugata (apel in asteptare, devierea si restrictionarea apelurilor), solutii VPN (retele virtuale private) si de acces la Internet (prin dial-up, broadband, linii inchiriate), precum si transmisii de date.
Serviciile POSTelecom vor fi disponibile atat in varianta cu abonamente, cat si prin cartele preplatite. In principal, segmentul de piata vizat va fi constituit din utilizatorii urbani din sectorul rezidential.
Intr-o prima faza, serviciile vor acoperi orasele Bucuresti, Bacau, Brasov, Craiova, Galati, Cluj-Napoca si Timisoara, urmand ca reteaua sa fie extinsa si in Arad, Braila, Constanta, Pitesti, Ploiesti, Sibiu si Iasi, astfel incat in primii trei ani de la lansarea pe piata sa fie acoperite in total 14 orase importante, cu o populatie de peste 150.000 de locuitori.
Pentru primul an de activitate, conducerea companiei preconizeaza atragerea a 50.000 de abonati, din primele sapte localitati pe care le va acoperi reteaua POSTelecom.
In prezent, reprezentantii companiei si cei ai Bancii de Import - Export a Chinei negociaza conditiile acordarii unui imprumut de 110 milioane dolari, finalizarea acestui proces fiind asteptata in cel mai scurt timp. Creditul fiind destinat achizitionarii echipamentelor necesare infrastructurii POSTelecom.
In august 2003, POSTelecom si compania chineza ZTE Corporation au incheiat, la Beijing, un contract pentru furnizarea de echipamente de telecomunicatii.
De asemenea, a fost semnat un memorandum cu China Unicom, unul dintre cei mai mari operatori din statul asiatic, si ZTE Corporation prin care Compania Nationala Posta Romana (CNPR) va vinde 29% din actiunile POSTelecom celor doua companii, dupa finalizarea investitiilor realizate cu ajutorul creditului angajat de la Banca de Import - Export a Chinei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO