Business Hi-Tech

AIG vede potential de crestere pe piata locala de cablu si televiziune prin satelit

AIG vede potential de crestere pe piata locala de cablu si televiziune prin satelit

Doina Popescu, director pentru Romania al AIG CP: DCS are oportunitati solide de dezvoltare

21.05.2007, 18:02 353

Compania americana de administrare a fondurilor de investitii AIG Capital Partners (AIG CP) a preluat operatorul local de cablu TV si televiziune prin satelit Digital Cable Systems (DCS), printr-o tranzactie sub forma de majorare de capital de 45 mil. euro. AIG CP este membra a AIG Global Investment Group (AIGGIG), una dintre cele mai importante companii de management a activelor din lume.
Digital Cable Systems, companie infiintata in martie 2005 de catre Gheorghe Minea, Gheorghe Pristavu, Adrian Margescu, Petru Basa, Dorin Gugu si Maria Mihai, avea anterior tranzactiei cu AIG CP 46 de actionari, din care peste 30 erau operatori de cablu, in special din mediul rural. DCS furnizeaza pe piata locala serviciul de televiziune digitala prin satelit Max TV, lansat la inceputul lunii iunie 2005.
Conform AIG CP, DCS a ajuns la un numar de peste 330.000 de abonati pentru serviciile de cablu TV, televiziune digitala prin satelit (directto home - DTH) si Internet, ceea ce plaseaza operatorul pe locul trei pe piata locala de retransmisie a programelor TV. Piata locala de cablu TV este controlata de UPC Romania si RCS&RDS, care au peste 1,3 respectiv 1,15 milioane de clienti - cel de-al treilea operator fiind CCC Blue Telecom, cu peste 210.000 clienti.
"In acest moment platforma Max TV are circa 85.000 de abonati, iar noi estimam ca in cateva luni vom atinge cifra de 100.000 de clienti", a declarat pentru ZF Bogdan Dumitriu, programming manager la DCS.
Piata locala de servicii DTH este controlata de RCS&RDS (Digi TV) care are peste 510.000 de abonati si Romtelecom (Dolce) - cu peste 200.000 de abonati. La finele lunii martie UPC Romania (Focus Sat) avea 75.000 de abonati, iar DTH Television Group (BoomTV) avea sub 55.000 de clienti la sfarsitul lui 2006.
Anterior tranzactiei cu AIG, oficialii DCS declarau ca vor urmari in acest an un plan de consolidare a companiei, ce poate include si achizitia unor operatori CATV.
Pe piata locala de servicii de retransmisie a programelor audio-video segmentul aflat in cea mai puternica expansiune este cel al televiziunii prin satelit, care a crescut anul trecut cu 460.000 de utilizatori, la 613.096 clienti. Piata de CATV a fost foarte aproape de stagnare, numarul de clienti avansand in 2006 cu doar 150.000 la 3,786 milioane.
Bogdan Dumitriu spune ca si in acest an va fi loc de crestere pe piata. "Uitati-va doar la cartierele rezidentiale care se tot construiesc si care reprezinta, in opinia noastra, clienti noi pentru serviciile pe care le oferim. Este clar ca piata nu va mai creste in ritmul inregistrat in anii trecuti, dar ma indoiesc ca aceasta va stagna", a spus oficialul DCS.
Si reprezentantii AIG CP mizeaza pe o dezvoltare a afacerilor DCS.
"Potentialul de consolidare, diversificare si crestere, precum si sinergiile dintre platforma DTH si retelele de cablu TV prezinta oportunitati solide de dezvoltare", a declarat Doina Popescu, directorul pentru Romania al AIG CP.
DCS si-a majorat capitalul social in luna august anul trecut, cu 2,5 mil. lei, in urma operatiunii principalii actionari ai companiei fiind 10 persoane fizice, cu participatii cuprinse intre 3% si 10%, si doua firme, respectiv Digital Sky SRL - 9,25% si Mass-Media Romania de Maine SRL - 8,04%.
In total, actionariatul companiei numara, dupa majorare, 46 de persoane fizice si juridice.
Tranzactia cu DCS a fost realizata prin intermediul fondului AIG New Europe Fund II, axat pe investitii directe in Europa Centrala si de Est, lansat saptamana trecuta si in Romania.
Compania este membra a AIG Global Investment Group, care administreaza active in valoare de peste 687 mld. dolari.

Consilierii

Pentru AIG - White & Case si Fruth-Oprisan & Associates (Consiliere legala); BDO (consiliere financiara); Comsys (Tehnic)

Pentru Digital Cable Systems - Wolf Theiss & Associates (Consiliere legala).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO