Business Hi-Tech

Altex, Romtelecom si Siveco, aproape de un contract de 176 mil. euro cu statul

03.11.2008, 18:57 78

Un consortiu format din retailerul Altex, Romtelecom, cel mai mare operator local de telefonie fixa, si Siveco Romania, liderul pietei de software din Romania, a depus singura oferta, in valoare de 643,78 mil. lei (176 mil. euro, inclusiv TVA), la licitatia organizata de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) pentru achizitionarea unui numar de 445.500 de computere desktop.

"Oferta a fost depusa in urma cu circa doua saptamani, dar a fost deschisa marti, 28 octombrie, dupa ce a fost solutionata o contestatie. Termenul initial de deschidere a ofertelor a fost programat la inceputul lunii septembrie, dar a fost decalat pentru ca ministerul a primit sase contestatii, atat din tara dar si din Polonia", au precizat oficialii MEC.
Potrivit anuntului licitatiei, publicat in 18 iulie pe portalul e-licitatie.ro, MEC urmeaza sa achizitioneze 445.500 de computere de tip desktop pentru unitatile in care se desfasoara invatamant liceal si profesional de stat, precum si software (sistem de operare, antivirus, aplicatii didactice) si servicii de suport tehnic. MEC a evaluat licitatia la 643,78 mil. lei (176 mil. euro, TVA inclusa), iar oferta consortiului Altex-Romtelecom-Siveco este identica, 643,78 mil. lei.
Criteriile pe care comisia de licitatie le va utiliza in procesul de analiza si evaluare a ofertei sunt pretul, care va avea o pondere de 40%, caracteristicile software-ului educational - 30%, disponibilitatea de a asigura servicii post-vanzare de tipul conectare calculatoare la internet prin conexiune de tip broadband (peste 1 Mbps) si abonament pe trei luni - 15% si termen de livrare - 15%.
Garantia de participare la licitatie s-a ridicat la 5,41 mil. lei, iar garantia de buna executie reprezinta 5% din valoarea contractului fara TVA.
In anuntul licitatiei se precizeaza ca sursa de finantare a calculatoarelor este bugetul de stat pe anul 2008.
Licitatia a fost contestata de Net Consulting, Elsaco Electronics, Asesoft International, MCSI Polonia, Centrum Elektronicznych Bankow Informacji Publicznej (CeBip) Polonia (impreuna cu Asesoft International), FIT Distribution, Prime Net Integrator si IP GO Inventures.
Achizitia calculatoarelor a fost impusa prin OUG 87/2008, adoptata de Executiv in luna iunie.
In acest an, MEC a mai organizat o licitatie pentru dotarea cu laboratoare informatice a unui numar de 8.191 de unitati din invatamantul preuniversitar, valoarea contractului, castigat de Intrarom, ridicandu-se la 432,38 mil. lei (122,48 mil. euro). Intrarom va subcontracta 46% din valoarea totala a contractului catre Siveco Romania, adica 198,89 mil.lei (54 mil. euro, fara TVA).
In 2007, piata de PC-uri din Romania (desktop, server, laptop) a fost de peste 900.000 de unitati, conform IDC.
Altex este cel mai mare retailer de de produse electronice, electrocasnice si IT&C,. Din grup face parte si compania Complet Electro Serv, al carei obiect de activitate este asamblarea de calculatoare.
Romtelecom este al doilea jucator de pe piata de servicii internet din Romania. Daca fiecare beneficiar al desktopului din programul guvernamental ar contracta servicii internet de la Romtelecom, compania aproape si-ar dubla baza de clienti.
Siveco este cel mai mare producator local de software.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO