Business Hi-Tech

Americanii de la Blazent, convinsi de valoarea softistilor romani

30.06.2004, 00:00 23



A fost suficient ca un roman plecat din tara din 1983 si ajuns intr-o pozitie de top la o companie americana importanta sa aiba o idee, pentru ca filiala romaneasca a Blazent sa devina realitate.



"Romania a fost ideea mea", spune Theodor Nissim, comentand prima extindere a companiei in afara teritoriului american. El lucreaza pentru firma de IT Blazent de sapte luni si inca isi cauta unele cuvinte in romaneste, dar se pare ca a gasit deja ceea ce cauta in Romania pentru compania sa.



Mai precis, a gasit ingineri talentati. Compania IT americana Blazent si-a deschis recent un laborator de cercetare si dezvoltare software in Romania, pentru care au inceput deja sa lucreze primii 20 de ingineri romani. "Speram ca in curand numarul lor sa creasca la 50", spune Nissim.



"Un roman destept a transformat conceptul de brain-drain in brain-gain", a spus Adriana Ticau, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), despre initiativa lui Nissim de a aduce Blazent in Romania. In loc sa plece peste hotare, specialistii romani pot ramane acasa si sa contribuie la o piata "in continua crestere", a apreciat ea.



Solutiile software de management al resurselor IT oferite de Blazent permit eficientizarea administrarii departamentelor de tehnologia informatiei si de comunicatii ale marilor companii si se adreseaza in special angajatilor cu putere de decizie din aceste departamente.



"Am constatat ca aproximativ 15% din bugetele pentru IT dispar pur si simplu", a spus vicepresedintele Blazent. "Singura modalitate pentru companii sa inteleaga unde s-au dus de fapt acesti bani este sa foloseasca solutia noastra", a adaugat el.



Deocamdata, Blazent nu va vinde solutii pe piata romaneasca. "Poate incepand din 2005, iar clientii vor fi marile companii", a spus Nissim. Filiala din Romania reprezinta acum doar un laborator de cercetare si dezvoltare care va sustine afacerea din Statele Unite.



Solutiile oferite de Blazent reprezinta un succes pe piata americana. Lansata in anul 2000, compania a strans pana in prezent fonduri de 23 de milioane de dolari din investitii. Unul dintre principalii investitori este Benchmark Capital, compania care a "inventat" popularul site de comert electronic eBay.



Cresterea in Statele Unite a fost rapida. In urma cu sapte luni, cand Theodor Nissim a inceput sa lucreze cu Blazent, era angajatul cu numarul 30. In prezent, compania a atins "pragul" primilor 100 de angajati.



Totodata, Nissim spune ca in primul trimestru al acestui an vanzarile in SUA au atins o valoare superioara intregului an 2003, insa nu a dorit sa precizeze despre ce sume este vorba.



Nissim a spus doar ca Blazent a inregistrat "o crestere a veniturilor de cateva sute de procente".



Acum, urmatoarea oportunitate pentru compania americana o reprezinta Romania.



"Este o piata foarte interesanta, in spiritul timpului", este de parere Nissim.



Adriana ticau, secretar de stat in MCTI, aproba acest lucru. "In Romania exista resurse umane de foarte buna calitate, dar si un mediu prietenos de afaceri", a spus ea, dand exemplul legii care ofera o reducere a impozitului pe salariul angajatilor care lucreaza in domeniul software.



Reprezentantii Blazent nu au comunicat ce suma a investit compania in noua filiala din Romania. Insa, "pot spune deja ca investitia a meritat", a precizat vicepresedintele Nissim, explicand ca talentul inginerilor romani este o resursa foarte valoroasa pentru Blazent.



Kenneth Wright, Consultant Comercial pentru Ambasada SUA la Bucuresti, s-a referit si el la calitatea fortei de munca romanesti in acest domeniu. "Oamenii din Uniunea Europeana, si in general cei din afara Romaniei recunosc ca unul dintre punctele tari ale acestei tari sunt specialistii in informatica".



Comentand intentia Blazent de a vinde solutiile sale software si pe piata romaneasca in viitor, Wright a spus ca i se pare o idee buna pentru compania americana.



"Blazent practic nu are competitor pe acest segment de piata", a spus el. "Piata este la un nivel minim".



Ceea ce se poate schimba insa destul de repede, sunt de parere alti analisti.



"Probabil ca in doi, trei ani vor aparea si in Romania companii care sa ofere solutii asemanatoare cu cele ale Blazent", a comentat Barry Kolodkin de la Camera Americana de Comert, Consultant pentru Investitii Straine al Guvernului roman. "Desi, intr-un domeniu atat de dinamic, acest lucru se poate intampla si mai repede, in doar un an", a mai spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO