Business Hi-Tech

AppleSoup, un Napster care face pe plac producatorilor

21.07.2000, 00:00 17



Napster, site-ul web care permite utilizatorilor sa faca schimb de fisiere muzicale, a provocat o adevarata moda in randul tinerilor americani si chiar din intreaga lume. In aceeasi masura site-ul a atras atentia industriei producatoare de discuri si a avocatilor acesteia desi micul start-up este mai mult un hobby decat o afacere. Napster nu a reusit inca sa genereze venituri semnificative ca sa nu mai vorbim de un profit net.

Recent, doi dintre asociatii companiei Napster au renuntat la participare cu intentia de a transforma ideea schimbului de fisiere intr-o afacere adevarata. Bill Bales, cofondatorul Napster si Adrian Scott, cel care a ajutat site-ul sa se lanseze, au plasat pe piata in aceasta saptamana societatea AppleSoup al carei scop este de a obtine bani din schimbul de fisiere.

Spre deosebire de Napster, AppleSoup va permite detinatorilor de drepturi de autor sa perceapa taxe pentru utilizarea materialelor proprii. Deocamdata fondatorii noii societati nu au dezvaluit care va fi obiectul schimbului. Ambii sunt insa actionari la Napster si mai mult ca sigur nu intentioneaza sa concureze cu aceasta, astfel incat fisierele muzicale nu fac parte din proiectul AppleSoup. Conform zvonurilor aparute deja in Silicon Valley, cei doi parteneri ar avea in vizor pentru lansarea din toamna in principal schimburile de carti si de inregistrari video.

Astfel, AppleSoup se inscrie printre pionierii celui mai tanar sector al noii economii: "peer-to-peer", concept care permite posesorilor de calculatoare personale sa faca schimb de casete video sau DVD-uri, muzica si fisiere text fara implicarea unui server de centralizare.

Tehnologia nu este complet noua. Aceasta era modalitatea de conectare a computerelor in retelele primitive inainte ca tehnologia client-server sa fie utilizata.

Crearea conexiunilor directe intre persoanele care doresc sa copieze de pe Internet fisiere de dimensiuni mari si computerele unde sunt stocate aceste fisiere este un proces asemanator cu redirectionarea traficului de pe o autostrada aglomerata pe drumuri adiacente. Majoritatea conexiunilor Internet intre calculatoarele personale nu sunt proiectate pentru a suporta un trafic puternic. In aceste conditii tehnologia peer-to-peer devine aplicabila pentru multi utilizatori de Internet numai in cazul conexiunilor in banda larga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO