Business Hi-Tech

Arbitrul pietei telecom vrea un soft care sa compare tarifele operatorilor

14.11.2007, 21:40 17

Autoritatea de Reglementare in domeniul comunicatiilor ar putea lansa o pagina web care sa le permita utilizatorilor sa realizeze comparatii intre tarifele practicate de operatorii de telefonie de pe piata locala, intrucat clientii operatorilor nu cunosc suficient de bine ofertele companiilor si tarifele platite pentru serviciile de care beneficiaza.
"Ne gandim la o solutie de a informa clientii operatorilor de telefonie mobila despre ofertele acestora, in conditiile in care, potrivit unui studiu, majoritatea clientilor au un nivel scazut de informare cu privire la tarifele platite pentru serviciile de telecomunicatii si o perceptie eronata cu privire la cat de ieftine sau de scumpe sunt serviciile unele fata de altele", a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu. El a spus ca o posibilitate ar fi ca ANRCTI sa contracteze realizarea unei aplicatii care sa calculeze automat "tarifele reale" practicate de operatori. Aplicatia ar urma sa fie disponibila pe un site web. Georgescu nu a avansat insa un termen pentru realizarea acestui lucru si a admis ca propunerea va trebui discutata cu operatorii. Georgescu a facut referire la un sondaj efectuat de Gallup Organization Romania, conform caruia din 405 utilizatori intervievati, 231 au afirmat ca stiu exact cat platesc. Dintre acestia, 179, respectiv 77,5%, au indicat un pret incorect, mai mic decat suma platita in realitate.
Pe de alta parte, conferinta a generat controverse intre operatori si seful ANRCTI, dupa ce acesta a citat rezultatele unui studiu potrivit caruia primii doi operatori din piata ar avea o pozitie dominanta pe piata.
Nivelul concurentei in sectorul telefoniei mobile este scazut, existand indicii care sugereaza ca este oportuna investigarea unei posibile pozitii dominante colective a celor doi mari operatori de pe aceasta piata, Orange si Vodafone, declarase Dan Georgescu. Reprezentantii operatorilor telecom prezenti la conferinta au replicat taios la afirmatiile sefului ANRCTI.
"Orange Romania este deschisa la orice dezbatere, dar credem ca ar fi mai util sa nu mai manipulam concepte care exprima doar pareri", a declarat directorul comercial al Orange Romania, Thierry Millet. "Pozitiile celor doi operatori sunt efectul sumelor investite (circa 1,2 miliarde de euro in cazul fiecarei companii in intervalul 1996-2007 - n.r.) in dezvoltarea infrastructurii, proces care a sustinut, intr-un fel sau altul, cresterea economica a Romaniei", a afirmat directorul general al diviziei Europa Centrala si de Est din cadrul grupului Vodafone, Ian Gray. Ulterior interventiilor reprezentantilor operatorilor telecom, Dan Georgescu si-a nuantat declaratiile, fiind practic foarte aproape de a le retracta.
Astfel, intrebat daca ANRCTI va declansa o investigatie care va analiza pozitia de dominanta colectiva a Orange Romania si Vodafone Romania, presedintele institutiei a admis ca "nu este rolul ANRCTI" sa faca acest lucru, iar tendinta de pe piata telefoniei mobile "nu este de duopol", ci de crestere a concurentei.
"La sfarsitul anului 2006, cei doi mari operatori aveau circa 95% din piata, dar intre timp situatia s-a schimbat pe fondul revenirii celui de-al treilea operator, Cosmote Romania, care a produs un mic cutremur in piata", a spus Georgescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO