Business Hi-Tech

ARIES: Firmele locale de outsourcing soft incep sa refuze proiecte, fiind prea aglomerate

ARIES: Firmele locale de outsourcing soft incep sa refuze proiecte, fiind prea aglomerate

Alexandru Borcea, presedintele ARIES

23.08.2006, 20:59 63

Piata locala de outsourcing software va depasi in acest an valoarea de 300 de milioane de euro, in conditiile in care multe companii romanesti de profil au ajuns sa fie intr-atat de aglomerate din cauza proiectelor in derulare, incat fie refuza noi angajamente, fie cauta la randul lor alti subcontractori, a declarat pentru ZF Alexandru Borcea, presedintele Asociatiei Romane pentru Industria Electronica si Software (ARIES).
La inceputul acestui an, Florin Talpes, coproprietar al companiei romanesti Softwin si presedinte al Asociatiei Patronale a Industriei de Servicii si Software (ANIS), estima ca piata de outsourcing va creste cu 10-20%, la 300 mil. euro.
"Nu pot spune acum exact cat va fi cresterea, dar sunt convins, dupa cum se misca lucrurile in piata, ca valoarea va depasi 300 de milioane de euro. Aceea este o estimare realizata la inceputul anului", a declarat presedintele ARIES.
Borcea se bazeaza, in afirmatiile sale, pe ceea ce el numeste "inflatia de noi firme de software, atat 100% romanesti, cat si cu capital mixt sau straine", care opereaza in Romania.
"Uitati-va doar la Siemens, care a ajuns de la 2.000 la circa 3.000 de dezvoltatori software", explica el.
Seful ARIES afirma ca dezvoltarea pietei este demonstrata de gradul de aglomerare la care au ajuns companiile romanesti de outsourcing. "Unele companii romanesti au inceput sa caute pe piata locala subcontractori pentru proiectele pe care le castiga, in timp ce altele pur si simplu refuza sa ia noi proiecte, pentru ca nu ar face fata", spune Borcea.
Pe de alta parte, Borcea sustine ca avantajele Romaniei in ce priveste costul fortei de munca se erodeaza de la an la an, astfel ca, treptat, firmele romanesti trebuie sa se axeze tot mai mult pe proiecte complexe. Outsourcingul software, asemanat adesea cu lohnul din industria textila, este bazat pe subcontractarea dezvoltarii de module a unor proiecte software catre firme din tari in care forta de munca este mai ieftina, India fiind tara care a atras cele mai multe proiecte de acest tip. Numai in trimestrul doi al acestui an, India a exportat software si servicii IT asociate de 6,57 mld. $ (5,1 mld. euro).
Conform unei statistici realizate de experti germani si citate de Borcea, costul fortei de munca din Romania reprezenta acum un an de 15% din costul unui angajat pe un post similar din Germania.
"De atunci insa, avand in vedere ritmul in care au crescut salariile din industria locala de outsourcing soft, cred ca salariile din Romania au ajuns la 20% fata de Germania. Din acest motiv, contractele de outsourcing simplu - asa-numitele contracte easy-money - se erodeaza puternic, crescand in schimb cele care presupun niveluri ridicate de expertiza", spune seful ARIES.
In alta ordine de idei, ARIES a decis sa schimbe data de desfasurare a expozitiei sale de electronica si software, Binary, astfel incat aceasta sa coincida cu Targul International Bucuresti - TIB.
"Organizatia noastra nu e specializata in crearea de evenimente, astfel ca, pe masura ce membrii ARIES ne-au spus ca principala lor asteptare de la eveniment este sa identifice noi clienti, ne-am hotarat sa ne asociem cu un targ mai mare. Credem ca astfel vom castiga si ca vizibilitate, si ca numar de vizitatori", a declarat Borcea. El a adaugat ca expozitia se va desfasura pe un spatiu de 1.300 de metri patrati, numarul firmelor expozante fiind estimat la circa 50-60 de companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO