Business Hi-Tech

Astral Telecom a cerut 10 milioane de dolari de la BERD

12.06.2003, 00:00 20

Cel mai mare investitor strain in Romania (2,2 miliarde de dolari), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, ar putea sa ajute Astral Telecom sa-si implineasca ambitia de a deveni primul operator care propune o alternativa semnificativa la serviciile de telefonie fixa ale RomTelecom.
Peste sase saptamani, pe 29 iulie, boardul Bancii Europeane pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) se va reuni pentru a analiza cererea de finantare in valoare de 10 milioane de dolari solicitata de Astral Telecom.
Din aceste zece milioane, sapte ar urma sa fie alocate de BERD, iar restul de trei sa provina de la un consortiu de banci.
Doua sunt destinatiile principale stabilite de Astral Telecom pentru acest imprumut: extinderea serviciilor de Internet in banda larga (trend mondial la aceasta ora) si serviciile de telefonie.
Astral a anuntat zilele trecute ca este primul operator care a incheiat un acord de interconectare a infrastructurilor cu RomTelecom si ca va lansa in septembrie servicii de telefonie fixa in patru orase: Bucuresti, Cluj, Galati si Braila. Pana la sfarsitul anului compania si-a propus sa aiba 170.000 de abonati la serviciile de telefonie.
La randul sau BERD observa ca desi piata romaneasca de telecomunicatii a fost liberalizata, efectele concurentei sunt minime. BERD vede o rezolvare a acestei situatii in incurajarea consolidarii acestei piete prin aparitia  de furnizori de servicii integrate de cablu: televiziune, Internet si telefonie.
Astral Telecom a reusit sa devina unul dintre principalii jucatori pe piata cablului din Romania in investitiei de 20 de milioane de dolari efectuata de AIG New Europe Fund, in martie 2000, fapt care i-a permis achizitionarea operatorului Kappa (circa 8 mil.$).
AIG New Europe Fund este unul dintre actionarii importanti ai Astral Telecom alaturi de alte fonduri de investitii si persoane fizice romane.
Directorul general al Companie, Aurel Costea,  se declara onorat   ca evolutia si bonitatea Astral Telecom "au trezit interesul BERD" si  precizat ca, teroretic, gradul de indatorare a companiei pe termen lung este "zero". Practic, compania mai are de restituit pana la sfarsitul anului in curs suma de 500.000 de mii de dolari dintr-un credit contractat anterior, iar toate taxele, impozitele si platile catre furnizori sunt achitate la zi, apune Costea.
Astral Telecom furnizeaza servicii CATV in peste 650.000 de locuinte si este de asemenea un important furnizor de Internet. Nivelul investitiilor prevazut pentru acest an este de aprope 30 milioane de dolari. victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO