Business Hi-Tech

Bill Gates isi va delega toate atributiile executive din cadrul Microsoft

19.06.2006, 22:53 20

Bill Gates (50 de ani), fondatorul si presedintele celui mai mare producator de software din lume, Microsoft, a anuntat ca are in plan sa se retraga din conducerea companiei pana in luna iulie a anului 2008, renuntand astfel atat la functiile manageriale, cat si la prozitia de director de creatie software (Chief Software Architect), scrie Financial Times.
Practic, Gates intentioneaza sa-si incheie cariera de business in cadrul gigantului american, pastrand doar functia de presedinte al Microsoft, relateaza presa internationala. "Sper sa pot ramane in aceasta functie pentru tot restul vietii mele si nu cred ca va veni vreodata momentul cand voi renunta si la acest titlu", a declarat Gates. "A fost destul de dificil pentru mine sa iau aceasta decizie, insa faptul ca renunt la anumite responsabilitati in companie nu inseamna ca ma pensionez, ci doar ca imi restructurez prioritatile si scara de valori", a explicat presedintele Microsoft.
Cel mai bogat om din lume, a carui avere a fost estimata in luna martie la 50 de miliarde de dolari (aproximativ 40 de miliarde de euro), potrivit revistei de afaceri Forbes, va ramane presedinte si consilier pentru proiectele cheie de dezvoltare si dupa tranzitia din 2008.
Stafeta pentru pozitia de director de creatie de software ii va fi predata lui Ray Ozzie (50 de ani), care s-a alaturat echipei tehnice a companiei anul trecut, dupa ce Microsoft a cumparat mica sa companie de software, numita Groove. El este un veteran al industriei IT si a devenit celebru pentru crearea suitei de produse Lotus Notes, care a fost ulterior achizitionata de gigantul IBM. Actiunile acestuia sunt esentiale pentru ca aplicatiile software produse de Microsoft sa reprezinte o sursa constanta de venit, ajutand compania sa-si mentina pozitia dominanta pe aceasta piata, scrie presa internationala. Ray Ozzie are deja pregatita o strategie pentru departamentul tehnic pe care-l va conduce, pentru a putea face fata concurentei, mai ales pe Internet, unde Google este cel mai mare rival.
Gates si-a asumat un rol mai redus in cadrul Microsoft inca din luna ianuarie a anului 2000, cand l-a numit ca inlocuitor in functia de director executiv pe adjunctul Steve Ballmer, scrie Financial Times. Acum, presedintele companiei are in plan sa-si indrepte atentia catre latura sa de filantrop, implicandu-se in proiecte care nu mai au nicio legatura cu industria IT.
Presedintele Microsoft isi va dedica cea mai mare parte a timpului pentru a lucra la Fundatia Bill si Melinda Gates, pe care acesta a infiintat-o impreuna cu sotia sa pentru a putea promova proiectele din domeniul sanatatii si educatiei in toata lumea. Fundatia familiei Gates este cea mai bogata din lume, cu active totale in valoare de 29,1 de miliarde de dolari (23 de miliarde de euro). In paralel, Gates va continua sa activeze cu program redus si la Microsoft, unde detine un pachet de 9,55% de actiuni a caror valoare se ridica la 22,5 miliarde de dolari (17,8 miliarde de euro) scrie presa internationala.
"Bill Gates isi poate reduce responsabilitatile zilnice la Microsoft oricat de mult doreste, insa nu va iesi niciodata din companie", a afirmat Anthony Sabino, profesor de afaceri la universitatea St. Johns.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO