Business Hi-Tech

Camerele digitale au devenit un obiect de fashion

Camerele digitale au devenit un obiect de fashion
16.08.2007, 21:07 21

Interesul consumatorilor pentru camere digitale s-a dublat fata de estimarile initiale pentru anul acesta, pe masura ce utilizatorii isi inlocuiesc modelele mai vechi la preturi din ce in ce mai mici, releva un studiu efectuat de IDC (International Data Corporation), citat de presa internationala.
"In plus, multi consumatori isi schimba camere cu modele mai puternice", au declarat oficialii IDC in raportul "Updated Worldwide Digital Camera Forecast". Acestia se asteapta ca vanzarile globale de camere digitale sa creasca cu aproximativ 15% anul acesta, la 122 de milioane de unitati, un nivel dublu fata de cel preconizat anterior. Aceasta ascensiune ar putea schimba trendul de declin observat in ultimii patru ani.
Camerele digitale au devenit un obiect de fashion, iar aceasta tendinta este imprimata de catre telefoanele mobile de dimensiuni reduse si playerul digital Apple iPod, sustine analistul Chris Chute de la IDC. El a adaugat ca preturile din aceasta gama de produse au scazut foarte mult, iar vanzarile sunt sustinute mai mult de impuls decat de utilitate, in special in Statele Unite, Japonia si Europa.
"Anul acesta a fost primul an in care au fost disponbile foarte multe camere digitale de diferite culori si foarte multe modele avand preturi sub 200 de dolari (146.3 euro)", a declarat Chute, subliniind faptul ca preferintele consumatorilor nu se mai limiteaza doar la gadget-uri negre si argintii.
Studiul efectuat de IDC a mai relevat faptul ca numarul mediu de camere digitale din fiecare locuinta a ramas neschimbat fata de 2006, la 1,4.
Analistii de la IDC sugereaza faptul ca ritmul cu care consumatorii isi inlocuiesc camerele digitale este mult mai mare decat se asteptau.
Chute a mai precizat ca aparatele digitale SLR (single-lens-reflex), adresate profesionistilor si pasionatilor de fotografie, vor impinge mai mult vanzarile totale ale pietei decat se astepta initial, pe masura ce preturile au continuat sa scada.
Analistii de la IDC se asteapta ca preturile medii de vanzare ale camerelor digitale (de la modelele pentru amatori la DSLR-uri) sa scada cu circa 13% anul acesta la 307 dolari (224,6 euro), fata de nivelul de 352 de dolari (257,5 euro) inregistrat in 2006.
Chute a adaugat ca cererea pentru camere digitale ar trebui sa ramana puternica in perioada critica a sarbatorilor, in special in cazul modelelor produse de liderii pietei - Canon, Sony si Eastman Kodak.
IDC a anuntat ca si-a marit estimarile de crestere pentru 2011, analistii asteptandu-se ca numarul total de unitati livrate sa fie de 138 de milioane, fata de estimarea anterioara de 123 de milioane. De asemenea, Chute a precizat ca preturile medii de vanzare vor scadea la 250 de dolari (182,9 euro). IDC estimeaza ca segmentul de aparate DSLR va creste in medie cu 13% pana la 11 milioane de unitati in 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO