Business Hi-Tech

Cautarea video se muta de pe Internet pe telefoanele mobile cu camera foto

25.11.2005, 21:09 24

Desi la inceput au fost simple echipamente destinate comunicarii, telefoanele mobile au devenit intre timp si camere digitale, playere muzicale, minitelevizoare sau portofele virtuale. Datorita multitudinii de functii pe care le-au capatat pe parcurs telefoanele mobile, utilizatorii vor putea, intr-un viitor apropiat, sa efectueze cu ajutorul acestor echipamente cautari pe Internet, intr-o uriasa baza de date, doar trimitand o poza cu ceea ce cauta, scrie CNet News.

Pentru a putea efectua o cautare video pe Internet de pe un telefon mobil, este obligatoriu ca acesta sa aiba camera foto-video incorporata. Tehnologia, destul de simpla de altfel, va permite utilizatorilor sa caute intr-o baza de date o anumita informatie, nu dupa un cuvant cheie, cum am fost obisnuiti de la cautarile online, ci dupa o imagine foto, scrie presa internationala.

Practic, tot ceea ce va trebui sa faca posesorii telefonului cu camera este o poza obiectului pe care vor sa-l caute si sa o trimita prin SMS la un anumit numar de telefon, iar daca acesta se gaseste in baza de date, vor fi trimise inapoi pe telefonul mobil cele mai relevante rezultate la aceasta cautare.

Tehnologia care permite aceasta cautare video functioneaza impreuna cu un software care recunoaste obiecte si persoane din fotografii si cauta apoi in baza alte imagini care se potrivesc cu imaginea initiala. Printre rezultate, nu vor fi obligatoriu numai poze, ci si tonuri de apel, harti, texte si reclame publicitare, scrie CNet News.

Ideea cautarii video pe telefonul mobil este a mai multor companii americane, dupa ce au vazut pe piata serviciul Google de cautare prin SMS de pe telefonul mobil. In principal, noua solutie oferita utilizatorilor nu mai presupune tastarea cuvintelor cheie dupa care sa se efectueze cautarea, ci doar simpla apasare a unui buton in urma careia va fi facuta poza necesara, scrie presa internationala.

"Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta Internetul wireless nu este, asa cum se credea, faptul ca utilizatorii nu sunt interesati sa acceseze pagini web pe strada, ci faptul ca Internetul fara fir depinde de niste taste amplasate incomod pentru accesul pe site-uri pe un echipament de buzunar, de dimensiuni destul de mici", a precizat Lauren Bigelow, director executiv de marketing al companiei Mabot, una dintre companiile care vor oferi servicii de cautare video pe mobil.

"Este destul de dificil sa navighezi pe Internet cand ai 12 butoane pe un telefon mobil, spre exemplu, si trebuie sa te chinui sa scrii adrese de web, sa efectuezi cautari sau sa incerci sa vorbesti cu un prieten pe messenger", a mai spus ea.

Mai multe companii considera ca tehnologiile de recunoastere faciala si a obiectelor, care nu sunt o absoluta noutate pe piata intrucat sunt deja utilizate in aeroporturi si in armata, pot fi exploatate pentru a-si imbunatati diviziile de cautare, scrie CNet News.

Cautarea video pe mobil nu va fi foarte performanta inca de la inceput si asta pentru ca depinde de obiectele si imaginile care se afla deja in baza de date unde utilizatorii trimit fotografiile. Spre exemplu, daca cineva va vrea sa afle mai multe detalii despre o anumita rasa de caini, va primi respectivele detalii numai daca acea rasa de caini se gaseste in baza, intr-un text, o alta poza, sau un fisier audio.

Cu siguranta va fi posibil ca utilizatorii sa fotografieze panoul pe care sunt trecute filmele care sunt difuzate la un anumit cinematograf si sa primeasca drept rezultate in urma acestor cautari descrierea filmului sau indicatii despre alte cinematografe care il difuzeaza.

Iar in viitor, tehnologia se va dezvolta suficient de mult pentru a returna in urma unei cautari video de pe telefonul mobil rezultate mult mai exacte si mai eficiente.

"Daca exista beneficii din punct de vedere economic si daca un numar mare de companii vor vedea in cautarea video pe mobil o noua afacere care ar putea fi extrem de profitabila, cu siguranta ca se va face tot posibilul din punctul de vedere al tehnologiei pentru a aduce pe piata cele mai bune servicii", este de parere Aaron Bobick, presedinte in consiliul de administratie al Georgia Institute of Technology.

Acum insa, cautarea video pe mobil este o aplicatie utilizata in scopuri de marketing. Una dintre companiile care au patruns in acest domeniu este Neven Vision. Prima campanie de merketing este pentru Coca-Cola. Practic, posesorii de telefoane mobile cu camera foto incorporata sunt indemnati sa faca fotografii in care sa apara numele Coca-Cola si sa le trimita prin SMS la un anumit numar de telefon. In schimbul acestor fotografii, utilizatorii sunt recompensati fie cu jocuri pentru telefonul mobil, fie cu tonuri de apel sau melodii, au precizat oficialii companiei.

Compania americana Mobot a lansat de asemenea un serviciu similar, in parteneriat cu mai multe companii, prin care utilizatorii sunt recompensati daca trimit o poza cu o anumita tema. Spre exemplu, pentru o fotografie cu un produs cosmetic Loreal revista ElleGirl trimite inapoi utilizatorilor mostre de produse sau sfaturi, scrie CNet News.

Pana la a transforma cautarea video pe mobil intr-un serviciu complet functional, care sa poata returna rezultate indiferent de cautare, Google, compania care detine cel mai mare motor de cautare de pe Internet, a venit cu o alta solutie: cautarea pe mobil prin SMS. Serviciul se numeste "Google SMS" si este gratuit, permitand utilizatorilor sa caute pe Internet, prin mesaje scurte trimise de pe telefonul mobil.

Serviciul este functional si este foarte simplu de utilizat: sa presupunem ca va aflati pe strada si foamea va indeamna sa intrati in cea mai apropiata pizzerie. Nu stiti unde se afla aceasta, asa ca scoateti telefonul mobil din buzunar, scrieti cuvantul "pizza" si codul postal al orasului in care va aflati si trimiteti textul prin SMS la numarul 46645, care pe majoritatea tastaturilor de telefoane corespunde codului "GOOGL". In mai putin de un minut veti primi un SMS de raspuns cu adresele primelor doua-trei restaurante care servesc pizza in zona in care va aflati.

Rezultatele cautarilor solicitate prin SMS nu au acelasi caracter de interactivitate ca si cele efectuate pe Internet. Rezultatele nu contin link-uri care sa poata fi urmate ca pe web, ci doar text simplu, pentru ca serviciul este destinat oricarui telefon mobil cu capabilitati SMS, nu doar telefoanelor scumpe "inteligente" care au incorporat browser pentru navigat pe Internet.

Google nu taxeaza serviciul, in schimb utilizatorul va plati operatorului de telefonie mobila pentru SMS-ul trimis si pentru cel primit; nu este vorba de taxe suplimentare, ci de cele obisnuite pentru trimiterea de mesaje si receptionarea de mesaje cu caracter special. Dupa acelasi model, Connex si Raiffeisen Bank opereaza in Romania serviciul "myBanking", prin care utilizatorii pot solicita localizarea celui mai apropiat bancomat sau celei mai apropiate sucursale a bancii, fiecare SMS primit care contine informatia solicitata costand 15 centi.

Serviciul Google SMS este o noua initiativa a companiei pe piata aflata in continua expansiune a cautarilor online, in lupta cu rivali precum Microsoft sau Yahoo, comenteaza presa internationala. "Nu taxam pentru folosirea Google SMS si nici nu planuim asa ceva in viitorul apropiat", a spus Georges Harris, director de dezvoltare la Google. "Incercam sa vedem daca serviciul este suficient de convingator pentru ca oamenii sa inceapa sa il foloseasca."

Cu Google SMS, utilizatorii pot obtine destul de multe informatii, printre care se numara si preturi la diverse echipamente electronice (printr-o cautare de genul "price ipod 20 GB" utilizatorul primeste o lista cu preturi comparative de la serviciul Froogle al companiei). Pe site-ul Google a fost initiata o discutie online in care oamenii isi spun parerile despre Google SMS si aduc sugestii pentru imbunatatirea serviciului in viitor. Printre sugestiile acestora se afla deja idei precum trimiterea de informatii prin SMS despre orarul avioanelor sau prognoza meteo.

In concluzie, piata cautarii online de pe telefoanele mobile incepe sa fie considerata o noua nisa pentru companii, care considera ca pe viitor aceasta s-ar putea transforma intr-o afacere foarte profitabila. Bineinteles ca vor fi si probleme, insa daca tehnologia va fi pusa la punct pentru a oferi utilizatorilor servicii complete, piata va lua amploare, sunt de parere unii analisti in domeniu.

Deocamdata gardul de utilizare al telefoanelor mobile cu camera foto incorporata nu este chiar atat de ridicat. Mai este nevoie de inca aproximativ trei ani pana se va ajunge ca 90% dintre utilizatori la nivel mondial sa detina un telefon cu camera, scrie CNet News.

Anul acesta, numarul de utilizatori care si-au achizitionat telefoane mobile cu camera foto incorporata este de aproximativ 500 de milioane la nivel mondial, ceea ce inseamna ca aproximativ 2 din 3 telefoane cumparate sunt dotate cu camera. Astfel, in medie 5 din 6 camere foto digitale vandute la nivel mondial anul acesta sunt incorporate in telefoane mobile, scrie Information Week.

anca.arsene@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO