Business Hi-Tech

CE cere explicatii privind schimbarile de la ANRCTI

21.09.2008, 20:54 17

Demiterea presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRCTI), precum si modificarea denumirii si structurii arbitrului telecom de catre Guvern au atras atentia Comisiei Europene, care a cerut explicatii de la Bucuresti, in special in ceea ce priveste independenta institutiei.

Comisarul european pentru societate informationala Viviane Reding i-a scris, vineri, ministrului comunicatiilor Karoly Borbely, cerandu-i ca pana la 26 septembrie sa ofere explicatii in legatura cu restructurarea ANRCTI si cu motivele care au dus la demiterea fostului sef al institutiei.
"Sunt ingrijorata de masurile luate de Guvernul roman pentru restructurarea autoritatii romane de reglementare, in mod special prin adoptarea unei ordonante de urgenta, in contextul in care Parlamentul se pregateste sa adopte o noua lege cu acelasi subiect si in ziua in care justitia a suspendat decizia de inlocuire a fostului presedinte al Autoritatii", afirma comisarul european.
De asemenea, Reding ii scrie lui Borbely ca i-ar fi recunoscatoare daca i-ar trimite si explicatii in legatura cu motivele care au dus la demiterea fostului presedinte al ANRCTI, Dan Georgescu, "asa cum CE a solicitat deja la 2 septembrie".
Pe de alta parte, reprezentantii guvernului spun ca noua autoritate creata prin reorganizarea arbitrului telecom are aceeasi subordonare ca si fosta structura si pastreaza raporturi similare cu celelalte institutii, astfel ca ordonanta Guvernului nu afecteaza independenta ANRCTI, care a fost reorganizata in Autoritatea Nationala de Comunicatii, astfel ca fostul presedinte nu mai poate solicita revenirea la conducerea institutiei. El obtinuse in instanta suspendarea deciziei prin care a fost revocat din functia de presedinte al ANRCTI.
Ordonanta de urgenta prin care Autoritatea de Reglementare in Comunicatii este transformata in Autoritatea Nationala de Comunicatii a fost publicata in Monitorul Oficial joi seara, la cateva ore dupa avizul Guvernului. Desfiintarea ANRCTI este motivata prin necesitatea existentei unei singure entitati in domeniu, care sa elimine infractionalitatea informatica prin intermediul internetului. Autoritatea Nationala de Comunicatii va fi condusa de catre Liviu Nistoran, fostul sef al ANRCTI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO