Business Hi-Tech

Ce limite de viteză la net pun operatorii de telefonie mobilă celor 13 milioane de clienţi cu cartele preplătite

Ce limite de viteză la net pun operatorii de telefonie...

Autor: Adrian Seceleanu

20.05.2013, 20:20 631
Orange, Vodafone şi Cosmote - cei mai mari jucători de pe piaţa locală de telefonie mobilă - au început să-şi promoveze puternic ofertele de servicii de internet mobil furnizate prin recent lansatele reţele 4G - cu viteze ce încep să rivalizeze cu cele ale reţelelor fixe de cablu şi fibră optică - însă pentru milioane de clienţi ai companiilor rata maximă de transfer al datelor este limitată, iar serviciile 4G nu sunt disponibile, arată ofertele de pe site-urile companiilor.
 
WikiZF: Profilul companiilor Orange, Vodafone şi Cosmote
 
Orange, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, are mai multe paliere de viteză pentru clienţii prepay, în funcţie de serviciile achiziţionate.
 
Pentru clienţii prepay care nu au activată o extraopţiune care să includă şi servicii de date, viteza maximă este limitată la 3,6 Mbps, în timp ce pentru clienţii care activează extraop­ţiuni cu costuri între 5 şi 9 euro pe lună care includ şi date viteza urcă până la 14,4 Mbps. Cu un alt set de extraopţiuni (Net News, Mail sau Friends) clienţii prepay ai Orange au acces la viteze de până la 21,6 Mbps), iar cu extraop­ţiu­nea Internet Prepay cu un cost de 15 euro / lună (fără TVA) viteza poate urca şi la 43,2 Mbps.
 
Orange a clarificat ce viteze de descărcare a datelor la net oferă pentru fiecare categorie de clienţi prepay, după ce ZF a scris la începutul acestei luni despre acest subiect. La acea dată, datele de pe site-ul Orange arătau că viteza maximă pentru clienţii prepay este de 3,6 Mbps cu posibilitatea de a le mări la 7,2 Mbps.
 
Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, limitează viteza serviciilor de date pentru clienţii prepay la 7,2 Mbps. Şi Cosmote, numărul trei pe piaţa locală de telefonie mobilă, limitează viteza pentru clienţii prepay la 7,2 Mbps.
 
De notat este faptul că, în general, telefoanele utilizate de clienţii prepay sunt mai simple, şi acestea nu permit accesul la viteze mai mari de 7,2 Mbps din cauza tehnologiilor mai vechi şi mai ieftine încorporate.
 
RCS&RDS, cel mai mic jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, care nu are în ofertă servicii 4G, este singura companie care oferă aceeaşi viteză şi pentru clienţii cu abonament şi pentru clienţii cu cartele pre­plătite: 7,2 Mbps.
 
Compania controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari din Oradea este însă un caz special: are mai puţin spectru radio la dispoziţie decât rivalii săi Orange, Vodafone şi Cosmote şi, de asemenea, are o reţea mobilă cu o acoperire mult mai mică iar viteza maximă disponibilă este cea de 7,2 Mbps.
 
Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), la finele anului trecut pe piaţă existau circa 13,5 milioane de cartele prepay active.
 
La aceeaşi dată 1,6 milioane de clienţi prepay aveau activate pe telefon extraopţiuni cu acces la internet mobil, iar alte 1,4 milioane de clienţi utilizau servicii de date fară a activa însă pachete speciale de date. Un număr de circa 100.000 de clienţi accesează servicii de date mobile de pe modemuri USB cu cartele de internet prepay dedicate.
 
Operatorii de telefonie mobilă nu au oferit până în prezent informaţii legate de rata de penetrare a smartphone-urilor şi tabletelor în rândul abonaţilor prin comparaţie cu clienţii de cartele preplătite, însă este de aşteptat ca marea majoritate a utilizatorilor de telefoane inteligente să fie cei care au contracte de abonament.
 
De altfel, operatorii oferă acces la cele mai mari viteze de transfer ale datelor de pe telefonul mobil pentru clienţii care cumpără cele mai scumpe abonamente.
 
De notat este că operatorii de telefonie mobilă oferă acces la viteze mai mari ale serviciilor de date şi pentru clienţii fără abonament, însă doar în cazul cartelelor dedicate pentru serviciile de date, utilizate împreună cu modemuri USB.
 
În acest caz, al cartelelor prepay pentru internet, viteza maximă de download ajunge la 43,2 Mbps în cazul Orange, şi la 21,6 Mbps în cazul Vodafone şi Cosmote.
 
Anul acesta în România s-ar putea vinde circa 1,3 milioane de smartphone-uri şi aproximativ 400.000 de tablete PC.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO