Business Hi-Tech

Ce va face Apple după retragerea lui Jobs

Ce va face Apple după retragerea lui Jobs

În mijlocul discuţiilor aprinse din întreaga lume despre viitorul Apple şi sănătatea liderului companiei, globul a fost inundat de poze care arată un Steve Jobs slăbit, îmbrăcat într-o ţinută ciudată, de culoare neagră. Pozele au apărut pe site-ul american TMZ.com, a cărui popularitate a crescut după ce a anunţat în premieră moartea lui Michael Jackson. Fotografiile sunt însă trucate: sursa citată de TMZ.com - un alt tabloid (pacificcoastnews.com) - nu are pozele cu Jobs pe site, iar în imagine se observă urmele unor trucaje nereuşite pe computer.

Autor: Vlad Popescu - Mediafax, Adrian Seceleanu

29.08.2011, 00:04 1915

Pe lângă starea de sănătate a lui Steve Jobs, subiecte precum ce produse va pune pe piaţă Apple, cine va fi omul cheie în lansarea unor noi gadgeturi, cum şi ce va face gigantul IT american cu fabuloasa rezervă de cash pe care o deţine nasc numeroase speculaţii în rândul analiştilor, fanilor şi investitorilor Apple, scrie presa internaţională.

Unul dintre cele mai urmărite subiecte de către investitori este destinaţia pe care echipa de management a Apple o va da sub conducerea lui Tim Cook celor 28 de miliarde de dolari în numerar pe care îi are companie. Dacă în mandatul lui Steve Jobs compania nu a cheltuit niciun miliard de dolari pe achiziţii, acum Apple ar putea începe să facă achiziţii, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Achiziţiile în industria divertismentului, a patentelor şi a securităţii informatice, cu cele 28 mld. dolari, ar putea ajuta Apple să se apere de Google şi Samsung, în lipsa lui Jobs, potrivit University of North Carolina şi Steward Capital.

"În mod cert va veni timpul achiziţiilor. Jobs a dezvoltat întotdeauna compania din interior. Dacă lipsa viziunii sale va provoca un vid de produse, va intra în joc modelul achiziţiilor. Apple stă pe o grămadă de bani", a declarat Arvind Malhotra, profesor asociat la University of North Carolina.

Steve Dowling, purtător de cuvânt al Apple, a refuzat să comenteze dacă demisia lui Jobs din funcţia de director general va încuraja compania să facă mai multe achiziţii.

Cele mai mari zece companii americane din sectorul tehnologiei au plătit peste 140 de miliarde de dolari pentru achiziţii, în ultimul deceniu, potrivit datelor Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare. Achiziţiile Apple au reprezentat sub 1% din această sumă, cu preluări de 910 milioane de dolari.

Chiar şi aşa, valoarea de piaţă a Apple a crescut sub conducerea lui Jobs la peste 300 miliarde de dolari în ultimii zece ani.

Jobs a dublat totodată profitul net al Apple la fiecare doi ani, de când compania a raportat pentru ultima oară pierderi, în 2001.

O şansă de promovare pentru oamenii de lângă Jobs

Retragerea lui Steve Jobs, una dintre cele mai mari personalităţi ale industriei IT, de la conducerea Apple reprezintă o şansă de afirmare pentru locotenenţii săi, care s-au mulţumit până acum să stea, mai mult sau mai puţin, în anonimat, deşi au contribuit în mare măsură la succesul companiei.

Jobs a fost un personaj emblematic în interiorul şi în afara Apple, atrăgând de obicei laudele angajaţilor, publicului şi analiştilor pentru succesele companiei. Mulţi pierd însă din vedere că a fost înconjurat de o echipă de valoare, ale cărei eforturi merită cel puţin recunoscute atunci când se vorbeşte desper iPod, iPhone sau iPad, se arată într-o analiză Reuters, citată de Mediafax.

Cvartetul din spatele lui Jobs, care s-a mulţumit timp de atâţia ani să rămână în anonimat, este format din nou-promovatul director general Tim Cook, "geniul" în design Jonathan Ive, şeful pe software mobil Scott Forstall şi "maestrul" în marketing Phil Schiller.

Cei patru şi-au construit reputaţii excelente în comunitatea restrânsă a giganţilor IT din Silicon Valley şi au acum, odată cu retragerea lui Jobs, ocazia să ajungă în prim plan, consideră experţi şi foşti directori ai Apple, contactaţi de Reuters.

Compania J.C. Penney anunţa, în luna iunie, că l-a atras în postul de director general pe şeful pe retail al Apple Ron Johnson. Cu câteva săptămâni mai târziu au apărut informaţii că Chip Lutton, avocat veteran al Apple, se pregăteşte să plece. Sporadic au mai apărut zvonuri că Ive s-ar putea întoarce în Marea Britanie, însă speculaţiile nu s-au confirmat niciodată.

Demisia lui Jobs "le-ar putea da acestor băieţi libertatea de a lua singuri decizii", comentează David Hornik, partener la August Capital.

Jane Stevenson, direcotr general adjunct la compania de recrutare de executivi Korn/Ferry International, este de acord cu acest punct de vedere.

"Când un personaj puternic se retrage, este o oportunitate pentru alţii să se afirme. Şi cred că aceasta este într-adevăr o şansă grozavă pentru că Steve rămâne preşedinte", spune ea.

Apropiaţii echipei de conducere a Apple îi descriu pe cei patru drept "brilianţi" şi "foarte apropiaţi".

Ive este calificat drept un "geniu" şi un "visător". El conduce echipa de design a Apple din 1996, fiind printre puţinii supravieţuitori ai concedierilor brutale efectuate de Jobs când a revenit la şefia companiei, la sfârşitul lui 1997.

"Ive a fost implicat în toate produsele importante scoase de Apple în ultimul deceniu. Priveşte lucrurile altfel. Era întotdeauna distractiv să intri în laboratorul lui Jonathan", comentează un fost director de produse şi marketing al Apple.

Forstall este arhitectul sistemului de operare iOS, folosit de cei peste 100 de milioane de posesori de iPhone, iar Schiller i-a ţinut de multe ori locul lui Jobs la diverse evenimente de lansare şi a "păstorit" lansările iMac, iPod, Safari şi iPhone.

Tim Cook, fostul director operaţional devenit director general după plecarea lui Jobs, este lăudat pentru restructurarea lanţurilor comerciale ale Apple, aducând o contribuţie decisivă la relansarea companiei după problemele de la mijlocul anilor '90.

Alte nume care trebuie menţionate sunt Eddy Cue, managerul magazinelor iTunes şi App Store, şi Jeff Williams, şeful operaţiunilor pe lanţuri comerciale.

"Una dintre calităţile cele mai importante ale lui Steve este capacitatea de a vedea şi a găsi talentul. Dintotdeauna a reuşit să adulmece care este adevăratul talent al oamenilor şi la ce se pricep cel mai bine", a arătat Jay Elliot, fost vicepreşedinte al Apple care a lucrat "aproape de Jobs".

Echipa Apple a atras de multe ori încercări de recrutare din partea altor companii, însă puţini au reuşit să preia pe cineva.

Schimbarea radicală adusă de plecarea lui Jobs i-ar putea determina pe unii să ia în calcul alte opţiuni, spun reprezentanţii companiilor de recrutare. Însă majoritatea managerilor de top ai Apple vor rămâne cel mai probabil pentru a-l ajuta pe Cook în procesul de tranziţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO