Business Hi-Tech

Cea mai dura restructurare: Romtelecom va incheia anul cu 2.500 de angajati mai putin

Cea mai dura restructurare: Romtelecom va incheia anul cu 2.500 de angajati mai putin

Anca Georgescu: Numarul de contestatii inregistrate a fost foarte mic - 3% din totalul angajatilor evaluati

09.10.2008, 18:31 121

In mai putin de trei luni, cel mai mare operator de telefonie fixa de pe piata va finaliza procesul de restructurare, ajungand la 10.000 de salariati fata de 12.500 cati avea la inceputul anului si 45.000 cati avea la inceputul anilor 2000.

Romtelecom este una dintre putinele companii de pe piata care au operat un proces de restructurare de personal pe baza evaluarii angajatilor pentru a decide cine ramane si cine pleaca din companie, in conditiile in care restructurarile de personal de pe piata implica in general proiecte ample de plecari voluntare. 
Pana in prezent, operatorul a evaluat 8.000 de angajati si 1.900 au parasit deja compania, in cadrul unui proces de restructurare care insumeaza 60 de proiecte si ale carui costuri vor ajunge la 30 de milioane de euro.
"In urma acestor evaluari, precum si in urma evaluarii proceselor si a procedurilor de munca, peste 1.900 de angajati au parasit compania, primind pachete salariale compensatorii", spune Anca Georgescu, director executiv resurse umane al Romtelecom, cea care gestioneaza restructurarea operatorului din punctul de vedere al resurselor umane. Romtelecom le-a oferit angajatilor disponibilizati posibilitatea de a colabora cu o companie de replasare a fortei de munca si aproape 40% dintre acestia, respectiv 760 de oameni, au acceptat acest lucru.
"Numarul de contestatii inregistrate a fost foarte mic - 3% din totalul angajatilor evaluati (240 de oameni - n.r.). Consider ca am reusit sa asiguram un grad ridicat de obiectivitate a procesului de evaluare. In ansamblu, ne-am dat silinta sa facem acest proces cat mai corect si mai putin dureros pentru oameni", spune ea, adaugand ca toate contestatiile formulate de angajati au fost analizate si au primit raspunsuri individuale.
Numarul angajatilor care vor parasi Romtelecom nu va depasi 2.500, ceea ce inseamna ca in urmatoarele luni vor fi operate inca maximum 600 de disponibilizari.
Intre timp, compania a demarat un program de change management si customer relationship management destinat managerilor, care a insemnat peste 30.000 de ore de curs in care au fost implicati 2.200 de oameni.
Decizia cu privire la demararea procesului de restructurare a fost luata la inceputul acestui an, pe 28 ianuarie, cand a fost aprobata de Consiliul de Administratie al Romtelecom si apoi comunicata intern.
Pentru evaluarea angajatilor din tara au fost constituite 40 de centre judetene, iar pana la sfarsitul anului au mai ramas de evaluat mai bine de 4.000 de angajati.
Numarul de angajati ai Romtelecom a scazut constant in ultimii ani, operatorul ajungand de la aproape 45.000 de angajati in 1999, la 12.500 in prezent.
Ultima mare restructurare a avut loc in 2005, cand Romtelecom a renuntat la cateva sute de angajati.
"Afectati vor fi toti angajatii, intr-un fel sau altul pentru ca activitatile curente se schimba pentru toti, insa o eficienta mai mare este absolut necesara pentru mentinerea competitivitatii pe o piata caracterizata de concurenta intensa, asa cum este cea de telecomunicatii", declara anterior pentru ZF Georgescu.
Chiar si dupa restructurarea din acest an, Romtelecom va avea un personal de doua ori mai mare decat cel al RCS&RDS si de circa trei ori mai mare decat cel al Orange sau Vodafone, ceilalti operatori telecom de pe piata.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO