Business Hi-Tech

CETAC, interesata sa preia Euroweb International

21.10.2003, 00:00 27

Compania americana Central European Telecom Acquisition Corporation (CETAC) a anuntat, la sfirsitul saptaminii trecute, ca intentioneaza sa preia de la Royal KPN actiunile furnizorului de servicii de Internet Euroweb International - prezent si pe piata romaneasca - pe care nu le detine inca.
In prezent, grupul olandez KPN controleaza 52,8% din capitalul furnizorului de servicii de Internet, care desfasoara activitati in Cehia, Romania si Slovacia.
"In cazul in care KPN va fi de acord sa-si vinda actiunile, valoarea ofertei va fi redusa cu nivelul datoriilor Euroweb reprezentind taxe si impozite inregistrat la data ofertei", a precizat directorul executiv al CETAC, Peter Klenner.
Directorul general al Euroweb Romania, Laurentiu Stan afirma ca anuntul CETAC reprezinta doar una dintre multele initiative de preluare care au avut loc in ultimii trei ani.
"Daca aceasta preluare va avea loc, se va realiza doar o simpla mutare de actiuni, intrucit CETAC nu va achizitiona pentru ei, ci pentru a vinde mai departe. Este posibil sa fie demarata si o investitie de ordinul a citeva milioane de dolari pentru extinderea retelei de transmitere a datelor catre Bulgaria, acesta fiind un proiect mai vechi al KPN. Infrastructura Euroweb asigura o buna legatura intre vestul si estul Europei in privinta transferului de date", a adaugat Stan.
Purtatorul de cuvint al KPN, Bram Oudshoorm, a confirmat faptul ca grupul olandez a primit oferta CETAC, adaugind ca membrii conducerii o vor analiza.
Compania americana nu si-a exprimat intentia de a include in tranzactie si firma Euroweb Rt din Ungaria, care nu este detinuta de Euroweb International, in ciuda faptului ca activeaza in colaborare cu cele trei subsidiare din regiune.
Euroweb Rt este detinuta in proportie de 51% de operatorul de telecomunicatii PanTel Rt, restul actiunilor aflindu-se in proprietatea KPN. La rindul sau, PanTel are ca actionar majoritar grupul KPN.
In luna februarie a anului trecut, KPN si-a anuntat intentia de a integra Euroweb International in PanTel, inaintind o oferta de 2,25 dolari pentru fiecare actiune a furnizorului de servicii de Internet, respectiv aproape cinci milioane de dolari. Tranzactia nu a primit insa aprobarea actionarilor.
In ceea ce priveste intentiile CETAC cu privire la Euroweb, compania americana a aratat ca doreste sa-i restructureze activele si operatiunile, astfel incit sa obtina pentru actionari valoare adaugata.
Actiunile Euroweb International au pierdut 22% dupa anuntarea ofertei CETAC.
Euroweb Romania activeaza ca furnizor de servicii Internet din 1993, iar din iulie 2000 a devenit parte integranta a retelei Euroweb International, una dintre cele mai importante companii de profil din Europa Centrala si de Est.
Dupa ce in 2001, Euroweb Romania a anuntat o cifra de afaceri de zece milioane de dolari, pentru 2002 reprezentantii companiei au aratat ca valoarea acesteia s-a dublat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO