Business Hi-Tech

Chiar si cenzurat, Web-ul chinez se pregateste sa-l detroneze pe cel din SUA

25.04.2005, 19:30 11

Cu aproape 7% din populatia conectata la worldwide web, China a ajuns deja cea de-a doua piata a Internetului din lume. Cu peste 94 de milioane de utilizatori, este foarte posibil sa se alature SUA pe locul intai, in decursul urmatorilor ani, scrie Financial Times.

Foarte diferit in comparatie cu ce se intampla in Occident, web-ul din China inca se afla sub controlul statului. Guvernul ii supravegheaza foarte atent pe "internauti", iar regulile in privinta continutului sunt stricte.

Dezvoltarea Internetului este incetinita inca de slaba raspandire a computerelor. Putini locuitori ai oraselor mici isi pot permite sa cumpere calculatoare. Totusi in China exista 21 de milioane de utilizatori PC, dintr-o populatie de 1,3 miliarde de locuitori.

In viitor, telefoanele mobile ar putea deveni solutia pentru accesul in masa la Internet datorita faptului ca ofera o varianta mai ieftina de acces. In plus, numarul abonatilor este ii crestere accelerata si a ajuns deja la 350 de milioane.

Utilizatorii de Internet din China sunt in cea mai mare proportie tineri, din care 52% au varsta sub 25 de ani. Acestia nu dispun de sume mari de bani pe care sa-i cheltuiasca si acceseaza Internetul mai ales pentru a gasi informatii sau pur si simplu pentru distractie. Aceste caracteristici pun sub semnul intrebarii dezvoltarea imediata a comertului online.

Tinerii utilizatori incearca sa depaseasca granitele cenzurii impuse de guvern in ceea ce priveste forumurile si continutul "neconform" cu morala comunista.

Cu toate ca cea mai mare majoritate a utilizatorilor nu sunt foarte atrasi de comentariile politice pe forumuri, cenzorii Internetului din China sunt vigilenti. In ultimele sapte luni, un forum al unei universitati renumite a fost blocat utilizatorilor din exterior, in timp ce altul a fost inchis definitiv.

"Guvernul are nevoie de tehnologie din motive educationale, dar si din motive de competitie economica. Dar in acelasi timp se teme ca aceasta tehnologie va submina legitimitatea si stabilitatea sa" - observa un analist.

Totusi, cenzorii au devenit din ce in ce mai toleranti din anumite puncte de vedere.

Spre exemplu, anumite site-uri ofera spre download imagini cu femei in bikini. "Si bikini devin din ce in cei mai mici cu fiecare an care trece" - comenteaza un analist.

Totodata, investitorii observa ca cu avantajul unei tinere generatii conectate la noua tehnologie, dar si al unei infrastructuri de productie si design care se dezvolta rapid, este doar o problema de timp pana cand China va reusi sa-si dezvolte propriile inovatii in domeniul web.

Din totalul banilor adusi de fondurile de investitii in China anul trecut, 15% au mers catre Internet si servicii wireless.

"Anumiti investitori cred ca China este doar un centru de productie cu preturi scazute, ca nu va reusi niciodata sa se dezvolte si ca toti chinezii nu fac altceva decat sa copieze totul", spune un analist IT. "Aceasta afirmatie s-a dovedit in parte adevarata pana acum. Insa acum 5-10 ani, oamenii nu aveau PC-uri. Deci au avut ceva de recuperat si de acum lucrurile se vor schimba."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO