Business Hi-Tech

China scoate Apple din ”coşul” guvernamental de cumpărături

China scoate Apple din ”coşul” guvernamental de...

Autor: Ştefan Stan

06.08.2014, 18:25 705

China a extins lista produselor americane interzise pentru achiziţii guvernamentale, scoţând iPad-urile şi alte produse Apple din ”coşul” public de cumpărături, în contextul creşterii tensiunii dintre cele două ţări, scrie Bloomberg.

Zece produse Apple, inclusiv iPad, iPad Mini, MacBoook Air şi MacBook Pro au fost omise de pe lista oficială de achiziţii permise a guvernului de la Beijing. Măsura a fost luată de chinezi din motive de securitate.

Apple este cea mai recentă companie IT exclusă de pe listele de achiziţii ale chinezilor, în contextul tensiunilor crescute dintre cele două ţări. În ultima perioadă, între SUA şi China s-au ridicat acuzaţii de hacking şi spionaj cibernetic. Agenţiile guvernamentale din China au renunţat să mai cumpere şi sisteme antivirus de la Symantec, în timp ce Microsoft a fost exclusă de pe lista guvernului pentru calculatoare eficiente din punct de vedere al consumului de energie.

”Când Beijingul se opreşte din achiziţionarea produselor americane, trimite un mesaj companiilor şi guvernului american. Chinezii vor să se asigure că firmele din vest nu au o influenţă prea mare în ţara lor”, a declarat Mark Po, analist la UOB Kay Hian din Hong Jong.

16% din vânzările Apple de anul trecut au venit din China, ceea ce înseamnă aproximativ 6 miliarde de dolari numai trimestrul trecut, conform datelor furnizate de Bloomberg. Vânzarea de iPad-uri a crescut trimestrul trecut în China cu 51% iar vânzările Mac-urilor cu aproape 40%, conform statisticilor Apple.

Problemele de securitate dintre cele două ţări au fost accentuate de dezvăluirile recente ale lui Edward Snowden, fostul spion american care a demascat operaţiunile secrete Statelor Unite în diverse ţări, printre care care şi China. Ela anunţat guvernul de la Beijing despre programele de spionaj corporativ orchestrate de SUA.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO