Business Hi-Tech

CNET a desemnat castigatorii premiilor Best of Consumer Electronics Show

11.01.2008, 17:46 20

Pentru al treilea an, gigantul media online CNET Networks a decernat premiile pentru cele mai bune produse prezentate in cadrul Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, cel mai mare targ de gadgeturi si electronice de consum din lume.
Treizeci de gadgeturi au fost nominalizate in 12 categorii, care includ premiul absolut (cel mai bun gadget al CES 2008), precum si gadgetul ales de vizitatorii site-ului CNET.
In categoria destinata tehnologiilor auto, compania Azentek a prezentat un mini-PC ce aduce sistemul de operare Windows Vista in masina. Dispozitivul, al carui ecran are diagonala de 7 inch (17 cm), este considerat un adevarat media center auto.
Tehnologiile emergente reprezinta intotdeauna o sursa de idei inedite, iar anul acesta nu face exceptie. Compania Bug Labs propune utilizatorilor sa isi construiasca propriile produse, printr-un sistem pe care il denumeste "lego-ul gadgeturilor". Bug Base reprezinta un mini-computer pe care se pot atasa diverse module, precum ecran LCD, camera digitala sau modul GPS.
Producatorul taiwanez de PC-uri Lenovo si-a reinnoit gama de laptopuri, prin lansarea a trei modele adresate segmentului consumer. Denuimite IdeaPad, laptopurile sunt vazute ca o completare la gama de produse de business ThinkPad.
Preturile de pornire ale celor trei modele, ce au diagonale ale ecranului de 11, 15 si 17 inchi, variaza intre 800 si 1.800 de dolari (544 ? 1.224 de euro), in functie de configuratia finala. Sistemele sunt bazate pe procesoare Intel Core 2 Duo, iar utilizatorii pot alege daca doresc placi video ATI sau Intel, unitati optice DVD traditionale sau Blu-ray, precum si cantitatea de memorie sau capacitatea de stocare.
Lenovo a anuntat de asemenea ca intentioneaza sa lanseze o gama de sisteme IdeaCenter, menita sa completeze linia ThinkCenter, insa nu a oferit detalii.
In categoria jocurilor, s-a impus un accesoriu pentru consola Wii de la Nintendo: Nyko Wireless Nunchuck elimina ultimele cabluri care interconectau telecomanda traditionala a consolei (Wiimote) de accesoriul Nunchuck, adresat utilizatorilor ce doresc sa se antreneze in boxul virtual sau alte sporturi similare.
Potrivit producatorilor, dispozitivul asigura o autonomie de 30 de ore si va costa 30 de dolari (20 de euro), urmand sa fie disponbil incepand cu luna viitoare.
Pe segmentul divertismentului digital s-au impus doua produse ale firmelor Logitech si Echostar: in departamentul video, recorderul digital high definition Echostar TR-50, iar pe partea audio, transmitatorul wireless Logitech SqueezeBox Duet.
Recorderul digital de la Echostar se adreseaza utilizatorilor care nu dispun de conexiune TV prin cablu sau satelit, ci isi primesc canalele TV din partea operatorilor DVB-T (Digital Video Broadcast - Terestrial). Dispozitivul, care functioneaza si ca receiver, poate prelua semnale HD 1080i.
Logitech SqueezeBox ofera utilizatorilor posibilitatea de a-si asculta intreaga colectie de muzica digitala prin sistemul audio din sufragerie.
Dispozitivul, care costa 400 de dolari (272 de euro), se poate conecta si la internet pentru a accesa posturi de radio online.
Compania iRiver, producator de playere MP3, a castigat categoria playerelor portabile, printr-un MP3 player cu capabilitati GPS (Global Positioning System). iRiver W7 nu are insa un modul GPS integrat, acesta fiind implementat in suportul pentru masina care insoteste dispozitivul.
W7 este un dispozitiv multimedia aproape compet, fiind compatibil cu text, imagini, muzica, video si jocuri in Flash. Include de asemenea un radio FM si un dictionar electronic. Memoria interna de tip flash este de patru sau opt gigabytes si poate fi extinsa prin intermediul slotului microSD. W7 va fi disponibil spre al doilea trimestru al anului, la preturi de 175, respectiv 215 euro.

MOTOROLA ROKR E8

Cel mai popular produs in randul vizitatorilor a fost telefonul mobil Motorola Rokr E8, care se remarca printr-un sistem de control touch-pad, similar laptopurilor, isi poate schimba dinamic functiile pe care le indeplineste. Axat in principal pe partea audio, Rokr E8 dispune si de o camera digitala de doi megapxeli, conectivitati Bluetooth si USB, si suporta standardele de transmisie wireless a datelor GPRS si EDGE.

PHILIPS ECO-TV

Castigatorul premiului suprem si al categoriei de televizoare este un nou model LCD high definition al Philips, care ataca una din cele mai mari probleme ale segmentului IT: reducerea consumului de energie. EcoTV are diagonala de 42 de inchi (107 cm) si poate reda semnal HD 1080p, insa principala caracteristica prin care se diferentiaza de alte modele este functia de diminuare dinamica a luminozitatii ecranului, in functie de lumina ambientala.

SONY ALPHA-200

Aparatul foto DSLR Sony Alpha A200 a castigat premiul pentru cel mai bun produs din categoria foto/ video digital. Aparatul este destinat incepatorilor in domeniul fotografiei profesionale, avand un pret accesibil de 699 de dolari (475 de euro), ce include un obiectiv 18-70 mm. A200 are rezolutia de 10 megapixeli, iar factorul de sensibilitate ISO poate fi urcat pana la 3.200. Cu un senzor autofocus in noua puncte, aparatul poate capta pana la trei cadre pe secunda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO