Business Hi-Tech

Companiile americane vor sa paraseasca Silicon Valley

12.08.2004, 00:00 18

O treime dintre oficialii companiilor americane care care activeaza in Silicon Valley au afirmat ca se gandesc serios sa isi mute macar o parte din afaceri in alta locatie, eventual mai ieftina, a relevat un studiu realizat de autoritatile locale.
Studiul a avut ca scop evaluarea din punct de vedere al increderii companiilor in potentialul de afaceri al zonei. Conform documentului, 31% dintre companii s-au gandit sa-si mute o parte din operatiuni in alta regiune, iar 14% vor sa migreze cu toata afacerea. Din cei intrebati, 18% si-au facut deja planuri pentru mutarea unui segment de activitate in alte locatii.
Este prima oara cand oficialii americani realizeaza un studiu pe aceasta tema, intreband direct oficialii companiilor, astfel ca nu se poate sti daca aceste decizii s-au schimbat in timp. Companiile s-au plans din totdeauna de taxele si chiriile mari, ramase la fel de ridicate si dupa crahul dot-com sau chiar de transportul greoi din zona. Seful Consiliului Zonal a declarat ca a fost "socat" de faptul ca multe companii doresc sa paraseasca zona. "Companiile sunt preocupate de atmosfera anti-afaceri a Californiei. Este in mod clar un semnal de alarma", a spus oficialul. Desi studiul inca nu a ajuns pe biroul primariei din San Jose, responsabilii din regiune spun ca administratia ia in consideratie problemele ridicate de oamenii de afaceri din Silicon Valley si se va stradui sa le rezolve. Oficialii spun de asemenea ca in momentele de criza economica prin care a trecut Silicon Valley a existat mereu teama lipsei locurilor de munca si a migratiei afacerilor din zona. Indexul stabilitatii afacerilor din ultimul trimestru a scazut la 63 de la 64 cat era trimestrul trecut, dar ramane ridicat fata de anul trecut, cand acesta era la 55. Acest index se stabileste in urma unu chestionat cu patru intrebari, printre care se numara si o previziune cu privire la starea economica locala pe urmatoarele sase luni. Numarul de companii esantionate care se asteapta la cresteri economice in zona a scazut la 59% acum, de la 69% in primavara si 72% in studiul din ianuarie. Ultimul sondaj a aratat ca 30% dintre companii doresc sa-si creasca numarul de angajatI in timp ce doar 2% vor concedia oameni. Majoritatea, 59%, raman la acelasi numar de angajati. Aceste cifre au ramas relativ neschimbate de la ultimul sondaj din ianuarie. Atunci, o treime din companii au spus ca vor angaja oameni, in timp ce doar 7% vor sa concedieze angajati.
La sondajul realizat de Consiliul Zonal (Bay Area Council) au participat mai mult de 500 de oficiali ai companiilor din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO