Business Hi-Tech

Companiile IT americane migreaza spre tarile calde si ieftine

13.12.2002, 00:00 22

Din ce in ce mai multe firme americane din sectorul IT se orienteaza spre tari cu mana de lucru ieftina si competenta, reducand activitatile din Statele Unite, pentru a scapa de cheltuieli.
Recenta decizie a  Hewlett-Packard (HP) de a isi muta divizia de servicii IT in India nu face decat sa confirme o tendinta generala observata in randul marilor companii IT, scrie ZDNet intr-un amplu comentariu. Pe langa reducerea costurilor, noile locatii ofera companiilor americane si noi oportunitati pe piata mondiala.
Numarul doi mondial din domeniul computerelor a rezistat o perioada tendintei "offshore" din domeniul IT, insa, la o sedinta de analiza financiara, concluzia finala a fost ca Hewlett-Packard trebuie sa se adapteze tendintelor de pe piata. Astfel, conducerea HP a anuntat ca majoritatea activitatilor legate de serviciile IT vor fi mutate in India. "O sa mutam rapid toate capacitatile noastre in locatii offshore", a declarat Ann Livemore, services chief al HP. Iar decizia este corecta, tinand cont de faptul ca un programator indian castiga 20.000 de dolari pe an, extrem de putin fata de un specialist american, spune ZDNet.
Analistii americani sunt convinsi ca viitorul industriei IT nu se mai afla in Silicon Valley, lucru observat in evolutiile din acest an. Majoritatea companiilor IT din Valley au concediat personal si au redus cheltuielile la maximum, din cauza cererii reduse de pe piata IT mondiala. Somajul afecteaza acum aproxiamtiv 7,5% din locuitorii din Silicon Valley.
Confirmand tendinta de orientare spre locatii offshore, compania Network Associates, producator de solutii antivirus, a anuntat miercuri ca isi va dubla numarul de angajati din India, pana la sfarsitul anului 2003, in cadrul unei investitii de 10 milioane de dolari. Luna trecuta, Electronic Data Services (EDS) a anuntat un program similar, botezat "Best Shore" si care are ca scop reducerea costurilor, cresterea numarului de angajati si scaderea preturilor serviciilor oferite. In plus, International Business Machines (IBM), a confirmat faptul ca in ultimul an a avut o strategie similara. Big Blue a deschis centre specializate in servicii IT in India, Mexic, Argentina, Brazilia, Venezuela si China.
"Companiile americane se protejeaza astfel fata de atacurile venite din partea companiilor IT din India precum Infosys sau Wipro", a declarat Frances Karamouzis, analist al Gartner. Companiile IT din India au facut fata cu succes, mult mai bine ca marile firme americane, problemelor globale din sectorul IT. Vanzarile Infosys au crescut pe ultimele doua trimestre ale 2002 cu 26%, iar profitul Wipro a cunoscut o crestere de 26% in ultimele sase luni, conform ZDNet. In schimb, profitul EDS nu a crescut cu mai mult de 4 procente in ultimele trei trimestre, iar vanzarile Computer Science in domeniul serviciilor IT nu au sporit mai mult cu 1% in aceeasi perioada.
Chiar in aceste conditii, firmele indiene nu prea au mare influenta pe piata americana, conform firmei de consultanta si analiza Gartner. Sumele totale incasate de Infosys si Wipro nu depasesc 5-6 miliarde de dolari pe an, ceea ce reprezinta numai 5 procente din sumele cheltuite in SUA in domeniul IT.  Insa modelul offshore a castigat teren si va continua sa fie aplicat de marile companii, arata Gartner.
In acest moment, 300 din companiile prezente in topul Fortune 500 au contracte cu firme IT din India. Analistii sunt convinsi ca, pana in 2004, 80% din companiile americane vor folosi servicii IT offshore. "Pana in 2015, companiile IT americane vor avea 3,3 milioane de angajati si vor cheltui peste 136 de miliarde in locatii precum Rusia, China sau Filipine", se arata intr-un studiu Forrester Research.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO