Business Hi-Tech

Computer Associates: Nu esti flexibil, iesi din business

17.11.2003, 00:00 13

Cand economia mondiala trece prin recesiune e firesc ca mai toate companiile sa taie din bugete. In ultimii ani, majoritatea firmelor au redus cheltuielile cu achizitiile de hardware, software si solutii IT. Urmarea: actorii industriei IT au fost nevoiti sa se adapteze si sa propuna la randul lor companiilor colege de suferinta strategii similare care chiar daca au denumiri diferite pana la urma cam tot asa s-ar traduce: informatica la cerere.
Dupa IBM cu "e-business on-demand", HP cu "infrastructura adaptiva", compania americana Computer Associates (CA) promoveaza si ea ideea de "computing on demand". Strategia a fost adusa in discutie mai pe larg la CA World, eveniment organizat anual de compania considerata de unii analisti din piata drept al patrulea producator mondial de software dupa Microsoft, Oracle si SAP. CA s-a specializat in software pentru gestiunea diverselor zone ale retelor informatice (stocare, securitatea datelor, infrastructura etc) iar in prin anii '90 era binecunoscuta prin politica agresiva de achizitii pe care o ducea.
Companiile trebuie sa utilizeze si sa solicite furnizorilor atata putere de calcul si software cat au nevoie. Cam asa s-ar traduce pe scurt sintagma "computing on demand". Adaptarea cererii si ofertei de informatica la nevoile de business ale companiilor nu se poate face daca nu vor exista pe piata solutii flexibile si daca strategiile furnizorilor nu vor fi la fel."Industria IT trece printr-o perioada de consolidari fara precedent in care vor rezista numai producatorii care vor fi mai flexibili si care vor sti sa reduca gradul de complexitate a produselor", spunea nu demult Sanjay Kumar, presedinte si director executiv la CA.
Consolidarea va determina la randul sau aparitita unor noi procese de business. Softurile, in numar mult prea mare in prezent va trebui sa se adapteze la aceste noi procese de business. Simplicitatea si managementul eficient al resurselor vor fi cheia succesului in industria tehnologica de astazi si din urmatorii ani.Pentru a oferi informatica la cerere, fie ea hardware, software sau solutii integrate, trebuie sa fii flexibil. "Companiile care nu pot fi astfel vor iesi din afaceri", conchide intransigent Kumar.Solutiile CA sunt comercializate si promovate in Romania de companiile DNA Software si Datacom Software. CA a inregistrat in ultimul trimestru fiscal (iulie-septembrie 2003) o cifra de afaceri de 833 milioane de dolari, in crestere cu 8% fata de perioada similara din 2002 dar si o pierdere neta de 87 mil. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO