Business Hi-Tech

Computer Associates, parata la autoritati de fosti angajati

27.11.2002, 00:00 15

Autoritatile americane vor extinde ancheta impotriva companiei Computer Associates (CA), unul din liderii mondiali din domeniul producerii de software, acuzata in mai anul acesta ca a raportat profit fals, scrie The Wall Street Journal.
Departamentul Justitiei a primit plangeri din partea mai multor fosti angajati ai companiei, care sustin ca serviciul de contabilitate modifica ilegal datele de inregistrare a unor contracte, tranzactii si achizitii, pentru a raporta profit fals, conform cotidianului american.
The Wall Street Journal a prezentat drept exemplu o tranzactie intre Computer Associates si Allstate Insurance Co. care nu a fost inregistrata contabil decat la trei luni dupa semnarea efectiva a documentelor. "Fostii angajati au confudat datele la care figurau ofertele-propuneri cu datele la care documentele au fost semnate", sustine insa conduderea CA.
Computer Associates a precizat ca firmele de audit contractate au analizat tranzactiile puse sub semnul intrebarii si au stabilit ca totul este in regula. "Toate datele au fost inregistrate corect, conform politicii companiei noastre", a spus Bob Gordon, unul din purtatorii de cuvant ai CA. Compania a sugerat ieri faptul ca dezvaluirile facute de fostii angajati nu au ca scop decat "razbunarea", ei incercand sa pune compania intr-o situatie dificila tocmai din cauza faptului ca au fost concediati. "Noi nu am fost anuntati de autoritati ca s-ar fi extins ancheta la adresa companiei", a mai adaugat Gordon.
Autoritatile americane au lansat in luna mai 2002 o ancheta preliminara impotriva companiei software, din cauza unor nereguli privind raportarea unui profit de 1,7 miliarde de dolari inregistrat in 2001. Anchetatorii au observat faptul ca CA a modificat datele contabile pentru a raporta profit in anumite trimestre ale anului fiscal, in functie de deciziile conducerii. Peste 500 de milioane USD au fost raportati eronat drept profit in 1998 si 1999, conform Departamentului de Justitie. Ancheta urmeaza sa dovedeasca daca aceasta schema are de fapt ca scop acordarea unor prime substantiale conducerii CA. Purtatoruld e cuvant al companiei a recunoscut ca ancheta se axeaza de fapt asupra unor prime in actiuni, acordate pentru trei membri ai conducerii companiei, sumele totalizand peste 1,1 miliarde USD.
Computer Associates International este prezenta si in Romania prin prin Datacom si DNA Software. CA ofera si solutii de securitate, cel mai mare contract in Romania fiind incheiat cu Societatea Nationala Nuclearelectrica SA. Actiunile companiei nu au fost afectate de acest nou scandal si au crescut 16 centi luni, la New York Stock Exchange.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO