Business Hi-Tech

Computerul devine actor principal

11.02.2004, 00:00 11



Pentru un program obisnuit de circ, americanii au ajuns sa foloseasca zeci de computere performante, iar tehnologia nu se limiteaza doar la sunet si lumina.



Cel mai relevant exemplu in acest domeniu se numeste Cirque du Soleil, din Las Vegas, care de sase ani da spectacole la care nu se gasesc bilete decat pe sub mana, pentru ca sala este arhiplina. Circul este considerat fara rival in Statele Unite, iar managerii spun ca fara tehnologie, spectacolul ar fi fost unul banal.



Practic, show-ul dureaza 90 de minute, pe scena aparand obisnuitii clovni si acrobati, cei care sar de la inaltimi ametitoare in piscina cu apa si membrii echipelor de inot sincron. Scena, spun martorii oculari, reprezinta insa doar o mica fractiune din adevaratul arsenal de echipamente folosit de circari. In spatele ei se ascund cele mai noi tehnologii.



"Acest spectacol a fost gandit pe computer, compus pe computer si este condus de computer", a explicat unul dintre sefii Cirque du Soleil. "Avem nevoie de 28 de computere diferite doar pentru a misca echipamentele de pe scena", a precizat Tony Ricotta, directorul de operatiuni al circului.



Sunetul este in intregime digital, iar muzicienii care canta live sunt prezenti mai mult pentru atmosfera. "Daca unul dintre ei ar pati ceva, ar putea fi inlocuit imediat cu inregistrarea", a explicat responsabilul circului.



Circul avea probleme si cu piscina, pentru ca temperatura din sala arhiplina ducea chiar la formarea de ceata. Astfel, a fost instalat un sofisticat sistem de control al temperaturii, care bineinteles este si el operat de un computer. "Folosim acest sistem in special pentru a mentine temperatura scazuta in sala, pentru public, dar destul de incalzita pe scena, pentru artisti", a explicat managerul Cirque du Soleil.



Ultima problema de care se loveste circul este aceea ca inotatorii de sub apa nu pot auzi in intregime indicatiile prezentatorilor. Astfel, se mai produc din cand in cand si sincope in spectacol. "Lucram cu NASA acum pentru a introduce un sistem care sa permita inotatorilor sa auda tot spectacolul cu ajutorul ultrasuneteleor", a explicat responsabilul circului.



Cu toata tehnologia, artistii de pe scena nu sunt obligati sa cunoasca ceva legat de computere. "Artistii trebuie sa ramana artisti", a admis managerul spectacolului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO