Business Hi-Tech

CoSoSys: Criza ne dubleaza afacerile in 2009

15.03.2009, 18:46 35

Compania CoSoSys din Cluj-Napoca, producator de solutii pentru securitatea informatica, si-a revizuit in crestere estimarile pentru anul in curs, mizand pe un avans de 100% al cifrei de afaceri, la peste 2 mil. dolari (1,55 mil. euro).

Compania a incheiat 2008 cu un rulaj de 1 mil. dolari (peste 683.000 de euro), comparativ cu nivelul de 700.000 de dolari raportat cu un an in urma. Marja profitului este de aproximativ 20%.
"In pofida conditiilor economice internationale, primele doua luni ale anului 2009 (...) ne-au determinat sa ne revizuim obiectivul de crestere de la 50% la sfarsitul anului 2008, la 100%", a declarat Roman Foeckl, directorul executiv si actionarul principal al CoSoSys.
Decizia de a creste estimarile a fost facuta pe baza interesului pentru solutiile de securitate a porturilor si de prevenire a pierderilor de date, a mai spus oficialul companiei.
"Anul 2009 va aduce o mai buna constientizare a pericolelor generate de furtul sau pierderea de date. Pe fondul crizei si al disponibilizarilor masive, se observa o tendinta mai pronuntata a fostilor angajati de a pleca cu datele confidentiale ale firmei."
CoSoSys a vandut anul trecut sase milioane de licente software, fata de patru milioane in 2007. CoSoSys distribuie software pentru prevenirea furtului sau scurgerilor de date electronice, precum si o serie de aplicatii pentru memoriile flash USB, care adauga functii de criptare si de sincronizare (pentru documente, e-mail-uri etc.).
Cea mai mare parte a veniturilor companiei provin din afara tarii. "Romania genereaza sub 10% din venituri, cu doar 2-3 procente provenind de pe piata consumer. La nivel international exista o impartire aproximativ egala (de aproximativ 30%) intre America de Nord, Europa de Vest si Asia", a precizat Foeckl.
Infiintata in 2004 in Cluj-Napoca, CoSoSys are reprezentante in Taiwan si Germania. La inceputul anului trecut, compania si-a deschis un birou in orasul San Jose din Statele Unite, situat in Silicon Valley.
"In 2009 ne concentram pe extinderea in Europa Centrala si de Est. Dorim sa gasim directori de vanzari in tarile din regiune, sa ii aducem la Cluj pentru training. Dupa doua luni in care se familiarizeaza cu produsul, echipa si strategia companiei, acestia se vor intoarce in tara pentru a extinde afacerile CoSoSys.
Am inceput deja cu Polonia si probabil vor urma Cehia sau Slovenia", explica Foeckl.
Compania are peste 30 de angajati in Romania si intentioneaza sa ajunga la peste 40 de salariati la finele acestui an. In celelalte birouri de vanzari (Statele Unite, Germania, Taiwan) lucreaza inca cinci persoane.
Foeckl a mai precizat ca a primit mai multe oferte de vanzare a companiei, pe care le-a refuzat insa. "Suntem deschisi la a vinde o parte minoritara a companiei, candva in viitor. Acesta nu este insa scopul nostru principal; vrem sa ne concentram pe dezvoltarea unui business durabil."
Printre principalii competitori ai companiei se numara companiile Gfi, Safend, Dmailer, Lumention - firme care nu activeaza pe piata din Romania.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO