Business Hi-Tech

Costurile salariale cresc cu 5-6% dupa modificarea taxelor, spun proprietarii companiilor de soft

Costurile salariale cresc cu 5-6% dupa modificarea taxelor, spun proprietarii companiilor de soft

Liviu Dan Dragan, presedintele ANIS: Introducerea acestei taxe va reduce profitabilitatea companiilor IT&C

30.07.2008, 18:52 41

Guvernul a modificat modalitatea de calcul a contributiei programatorilor din cadrul producatorilor de aplicatii informatice pentru asigurarile de sanatate fara consultare publica prealabila, iar masura are efecte negative asupra companiilor din industria IT&C, apreciaza asociatia patronala din IT, care reuneste companii precum Gecad, Totalsoft, Oracle si Microsoft.
"Nu este acceptabil ca Guvernul sa promoveze masuri cu aplicabilitate imediata ce au consecinte importante asupra bugetelor companiilor, practic de la o zi la alta. Nu este acceptabil ca pentru aceste masuri, organizatiile afectate si reprezentantii acestora sa nu fie consultati, in conformitate cu prevederile legale in vigoare", a declarat Liviu Dan Dragan, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).
Ordonanta de Urgenta a Guvernului 93 din 24 iunie, publicata pe 30 iunie in Monitorul Oficial, include regle-mentari care afecteaza companiile si angajatii din domeniul IT&C, prin schimbarea bazei de calcul a contributiei de la salariul minim brut pe tara, la salariul realizat.
"Costurile salariale vor creste cu 5- 6%, iar cum ponderea salariilor in costuri se ridica la circa 60 - 70%, aceasta modificare va reduce profitabilitatea companiilor IT&C, de 25 - 30% in prezent", a spus Dragan.
Salariu mediu net al unui programator roman este de 1.000 - 1.100 de euro iar ponderea salariilor in bugetul unei companii de soft si servicii este de circa 60 - 70% din cheltuieli, conform oficialilor ANIS. "Apare astfel o problema de profitabilitate in aceste companii, in momentul in care cele mai importante costuri cresc cu 5-6%", au adaugat reprezentantii patronatului.
Victor Martin, membru in consiliul ANIS, apreciaza ca masura adoptata de Guvern nu va majora considerabil contributia la fondul de asigurari sociale.
ANIS apreciaza ca ordonanta este de natura sa induca efecte asupra dezvoltarii industriei, in general, precum si perturbari in activitatea curenta a companiilor din domeniul IT&C.
"Dincolo de efectele de masurat in bani pentru fiecare dintre companii, exista si efecte care genereaza sentimente de instabilitate transmise companiilor si partenerilor straini, care fac mai mult rau decat contributia la buget", apreciaza Radu Georgescu, directorul general al GeCAD, companie membra a asociatiei ANIS.
Georgescu a adaugat ca adoptarea acestei masuri, cu aplicare imediata, este inacceptabila, mai ales ca asociatia patronala nu a fost consultata.
"Daca eram informati din timp ca va fi o taxa noua, companiile aveau timp sa se pregateasca pentru efectele aparute. Dorim sa atragem atentia ca in cazul altor taxe vrem sa fim consultati", a spus oficialul GeCAD.
Domeniul software din Romania este unul dintre cele in care au loc cele mai mari cresteri de salarii si, implicit, de costuri, potrivit presedintelui grupului Softwin, Florin Talpes.
"Diferenta mare dintre cerere si oferta va impinge si mai sus nivelul costurilor specialistilor software. Aceasta masura a Guvernului, care amplifica si mai mult cresterea costurilor specialistilor, agraveaza situatia. Costuri mai mari in Romania inseamna o dizlocare a specialistilor catre alte tari, inseamna o situatie mai grea pentru companiile cu echipe de cercetare si dezvoltare in Romania", este de parere Talpes.
Pe de alta parte, Radu Georgescu a estimat ca este putin probabil ca in conditiile recesiunii care afecteaza economia mondiala programatorii sa fie stimulati de aceasta taxa sa plece din tara, mai ales in conditiile in care resursele limitate de personal de pe piata obliga companiile sa suporte cresterea taxelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO