Business Hi-Tech

Cum să ascunzi mesaje secrete în fotografiile de pe Facebook cu Google Chrome

Cum să ascunzi mesaje secrete în fotografiile de pe...

Autor: Ştefan Stan

10.04.2013, 18:07 1876

Owen Campbell-Moore, un student la tehnologia calculatoarelor de la Oxford University, a proiectat o modalitate prin care să cripteze mesaje în interiorul fotografiilor de pe Facebook, scrie Mashable.


Programul este numit “Secretbook” şi este în principiu o extensie a Google Chrome, care foloseşte tehnologia JPEG Steganography pentru a coda date în fotografii prin schimbări imperceptibile asupra imaginii. Informaţia este ascunsă în componenţa digitală a imaginii, nu în pixeli, aşa că este comparabilă cu un mesaj scris cu cerneală digitală invizibilă.

Campbell-Moore a explicat într-un post pe blog-ul său că „steganografia ascunde de fapt mesaje în ambalaje inocente, precum datele sau imaginile”.

„Metodele de criptare deja existente nu au putut fi niciodată implementate în cadrul reţelelor de socializare. Împreună cu profesorul meu, Andrew Ker, ne-am gândit că ascunderea lor în imagini este cea mai bună soluţie. Sunt milioane de fotografii postate în fiecare zi pe Facebook, aşa că a părut mediul ideal”, a adăugat Campbell.

Pentru a folosi aplicaţia, atât expeditorul cât şi destinatarul trebuie să descarce extensia şi să tasteze Ctrl + Alt + A pe Facebook pentru a o activa. Trebuie apoi încărcată o fotografie, moment în care va apărea o fereastră pop-up, care va afişa câte caractere poate suporta imaginea aleasă pentru criptare (în general, limita de caractere este de 136, similară cu limita de pe Twitter).

De îndată ce mesajul a fost introdus, trebuie aleasă o parolă pe care destinatarul va trebui să o cunoască. Când fotografia este postată, persoana căreia îi este adresat mesajul trebuie să deschidă fotografia, să apese Ctrl + Alt + A, şi să introducă parola, apoi mesajul secret va apărea.

Campbell susţine că peste 7000 de oameni au descărcat deja aplicaţia de pe site-ul său.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO