Business Hi-Tech

Cum sa vorbesti gratis la telefon

Cum sa vorbesti gratis la telefon
25.02.2005, 00:00 269

Cat mai costa in ziua de azi sa telefonezi unui prieten in strainatate? Daca si tu si el aveti o conexiune la Internet cu o viteza rezonabila (macar 128 de kilobiti pe secunda), nu mai costa nimic.
Ba, pardon, costa fix cat o pereche de casti cu microfon pe care le gasesti in orice magazin. De telefonie se ocupa Skype, un soft disponibil gratuit la www.skype.com care iti permite sa vorbesti gratis cu oricine are, la randul lui, softul descarcat in computer. Fie ca e in Japonia, SUA sau pe cealalta scara a blocului. Poti sa faci si teleconferinta cu patru prieteni, tot gratuit.



Ba mai mult, Skype e si instant messenger si permite si schimbul de fisiere online, aidoma ca si produsele mai celebre de la Yahoo! sau MSN.



Skype se potriveste cu Windows, cu Mac-urile, cu Linux, chiar si cu PocketPC-urile. Inventatorii softului de telefonie gratuita sunt Niklas Zennstrom si Janus Friis, aceiasi care au dezvoltat celebrul program de schimb de muzica si filme pe Internet, KaZaA.
Care e smecheria, daca exista vreuna?
Poti sa vorbesti gratis pe net, dar daca vrei sa suni de la calculatorul tau pe un telefon fix sau mobil, platesti. Nu mult, in medie 2 eurocenti pe minut, in functie de distanta. Mai trebuie doar sa descarci si Skype Out, un alt soft, tot de la www.skype.com.



Ca sa nu stai cu castile pe urechi tot timpul, Skype va lansa si un telefon care poate fi conectat la calculator prin USB.



Asa ca Skype a fost descarcat deja de aproape 60 de milioane de maniaci ai convorbirilor telefonce, potrivit site-ului companiei. Si a inceput sa puna probleme marilor operatori de telecomunicatii fixe. British Telecom gandeste ceva asemanator si se pare ca nici Google nu va sta deoparte.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO