Business Hi-Tech

Curand, romanii vor vorbi mai mult la mobil decat la fix

04.11.2005, 21:13 22

Utilizatorii romani au vorbit in prima jumatate a anului aproape la fel de mult la telefonul mobil cat la telefonul fix, iar tendinta este ca in curand numarul de minute vorbite la mobil sa il depaseasca pe cel al minutelor vorbite in retelele de telefonie fixa, conform oficialilor Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

Potrivit ANRC, volumul traficului de voce inregistrat prin intermediul retelelor mobile, inclusiv roaming, s-a situat in perioada ianuarie - iunie la 4,1 miliarde de minute, in crestere cu 45% fata de perioada similara din 2004.

In schimb, traficul in retelele de telefonie fixa se afla pe un trend descendent, in perioada ianuarie-iunie inregistrand o scadere de circa 2% si ajungand la 4,24 miliarde de minute.

"Este probabil ca pana la sfarsitul acestui an numarul de minute vorbite la telefonul mobil sa-l depaseasca pe cel din retelele de telefonie fixa", a estimat pentru ZF Dan Georgescu, presedinte ANRC.

Serviciile de telefonie mobila din Romania numarau la finele lunii iunie 11,37 milioane de clienti, cu peste 10% mai mult comparativ cu intervalul similar din 2004. In acelasi timp, serviciile de telefonie fixa au inregistrat 4,35 milioane de abonati, in scadere cu 40.000 fata de finalul anului trecut.

Rata de penetrare a telefoniei mobile in Romania a atins in primele sase luni 52,5%. Aceasta valoare este inca inferioara nivelului mediu din statele membre ale Uniunii Europene, care in prima jumatate a anului trecut era de 83%, conform ANRC.

"In Romania, serviciile de telefonie mobila sunt destul de accesibile pentru populatie din punct de vedere al preturilor, in comparatie cu alte tari din Europa Centrala si de Est", a spus pentru ZF Richard Moat, director executiv Orange.

Conform estimarilor oficialilor companiei, penetrarea telefoniei mobile ar putea ajunge la 60% la finalul acestui an si la 75% anul viitor.

"Piata romaneasca de telefonie este inca o piata in crestere puternica, spre deosebire de alte tari europene, unde penetrarea este aproape sau peste 100%. Vom continua sa vedem o crestere la fel de puternica in urmatoarele 18 - 24 de luni", a spus Andreea Stanescu, senior director pentru piata consumatorilor individuali la Connex-Vodafone.

Ideea este confirmata si de Mihaela Lupu, director pentru corporate affairs la Zapp.

"Consideram ca aceasta crestere este normala, avand in vedere faptul ca piata romaneasca de telefonie mobila este in faza de dezvoltare si nu a ajuns inca la maturitate din punctul de vedere al ratei de penetrare. Pentru 2006, tendinta de crestere se va mentine, in conditiile unei concurente tot mai mari intre jucatorii de pe piata". Numarul de mesaje SMS transmise a crescut in perioada analizata cu 42%, pana la 732 milioane. Cea mai rapida evolutie a fost inregistrata de mesajele multimedia (servicii MMS), al caror numar s-a ridicat la 9,4 milioane, cu 224% mai mult fata de al doilea semestru al anului 2004.

"Cresterea in numarul de minute vorbite si de SMS-uri trimise nu poate fi pusa pe seama unui singur factor determinant. Este consecinta atragerii de noi clienti, dar si a ofertelor ce vizeaza in principal loializarea utilizatorilor existenti (minute nationale, minute in retea, tarife scazute pe international)", a explicat Mihaela Lupu de la Zapp.

"Ambele tendinte se vor mentine cu siguranta in urmatorul an, sprijinite atat de cresterea economica si intarirea puterii de cumparare, cat si de concurenta din ce in ce mai puternica de pe piata", a spus si Andreea Stanescu de la Connex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO