Business Hi-Tech

Deutsche Telekom si-a vandut si cablul TV

29.01.2003, 00:00 161

Operatorul german de telefonie Deutsche Telekom (DT) a semnat ieri acordul de vanzare a diviziei sale de cablu TV, pentru suma de 1,725 miliarde de euro, platita de un consortiu  de investitori format de Goldman Sachs, Apax Partners si Providence Equity, conform cotidianului francez La Tribune. Conducerea DT a decis sa vanda o parte din activele companiei pentru a acoperi datoriile de 64 de miliarde euro acumulate in ultimii ani. Dupa ce a vandut pachete de actiuni de la Eutelsat, Sprint PC, T-Online si Global One, dar si active imobiliare si chiar antene de telefonie, conducerea DT spera sa reduca datoriile la un nivel de 50-53 miliarde de euro pana la finalul acestui an.
Negocierile pentru vanzarea diviziei de cablu TV au durat mai bine de o luna. DT a discutat si cu compania Hicks, Muse, Tate & Furst, dar pana la urma  oferta prezentata de Goldman Sachs in parteneriat cu Apax si Providence a fost considerat cea mai buna. Pe langa cei 1,725 miliarde de euro, Deutsche Telekom va mai primi 375 de milioane de euro, suma conditionata de rezultatul pozitiv al unui control financiar privind contabilitatea celor sase firme de cablu.
Deutsche Telekom incearca de aproape doi ani sa vanda cele sase retele nationale de cablu pe care le detine si care au 10 milioane de abonati. Initial, divizia de cablu fusese vanduta lui John Malone, patronul Liberty Media, dar tranzactia a fost blocata de Comisia pentru Concurenta din Germania. Din cauza problemelor legale, valoarea tranzactiei actuale nu a atins nici jumatate din suma initiala pe care o oferise Malone: 5,5 miliarde de euro.
Conform analistilor, vanzarile de active ale Deutsche Telekom vor continua. Ultima tranzactie de acest gen a fost in domeniul imobiliar, de unde DT a mai obtinut 1,7 miliarde de euro. Vanzarea actiunilor T-Online, operatorul de Internet din Statele Unite, i-au adus 732 de milioane de euro, iar actiunile de la Eutelsat aproximativ  210 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO