Business Hi-Tech

Deutsche Telekom: Vrem sa ne extindem pe noi piete de telefonie mobila din Europa

19.02.2008, 21:22 22

Deutsche Telekom (DT), cel mai mare operator de telefonie din Europa, intentioneaza sa isi extinda operatiunile pe noi piete europene in sectorul telefoniei mobile, scrie Financial Times.
Grupul ar putea opta pentru investitii in dezvoltarea unor noi retele decat pentru achizitia unor operatori existenti, .
"Nu as exclude posibilitea unor achizitii intr-o piata care se afla dincolo de zona noastra de operatiuni", a declarat Rene Obermann, directorul executiv al DT, adaugand ca dezvoltarea unei retele care asigura servicii de acces la internet broadband mobil intr-o tara a carei infrastructura este inca nedezvoltata reprezinta o optiune viabila.
Declaratia lui Obermann lasa de inteles ca investitorii sunt deja ingrijorati ca DT ar putea pierde din avansul pe care il are in fata competitorilor sai europeni, care deja isi extind puternic operatiunile pe piete emergente pentru a compensa diminuarea ritmului de crestere al afacerilor din tarile vest-europene.
Principalii rivali ai companiei sunt operatorul spaniol Telef?nica si francezii de la France Telecom. Pe segmentul telefoniei mobile, divizia T-Mobile a DT trebuie sa concureze si cu grupul britanic Vodafone.
Telef?nica are deja o prezenta puternica in America de Sud, France Telecom si-a pus problema extinderii in Africa, iar Vodafone a intrat pe piata indiana anul trecut, prin achizitia operatorului local Hutchinson Essar. In tot acest timp, DT si-a restructurat operatiunile pe piata germana.
Anul trecut, DT a cumparat operatori mobili rivali din Statele Unite si Olanda pentru a spori cota de piata a diviziei T-Mobile. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de aproximativ 3 mld. euro, insa achizitiile s-au incadrat in planurile de extindere ale companiei pe piete pe care deja activeaza.
Obermann a precizat ca Slovacia ar putea fi o tara in care DT ar avea ocazia sa dezvolte de la zero noi tehnologii, oferind, spre exemplu, servicii de acces de mare viteza la internet mobil.
"Vom lua in considerare orice oportunitate care se va incadra in planurile noastre de extindere, fie ea mare sau mica", a declarat Obermann, adaugand: "Insa nu ne vom extinde din cauza presiunilor exercitate. Investitia trebuie sa aiba sens, atat din punct de vedere strategic, cat si din punct de vedere financiar".
Un alt motiv pentru care directorul DT este precaut tine tot de restructurarea operatiunilor companiei in Germania, pe care Obermann o considera departe de finalizare. "Inca avem foarte mult de lucru", a declarat el, adaugand ca restructurarea de anul trecut a diviziei de servicii IT T-Systems a constituit o prioritate.
Obermann a spus ca va gasi in curand un partener pentru T-Systems, insa nu a dorit sa comenteze asupra speculatiilor potrivit carora aceasta mutare ar putea determina disponibilizarea a mii de locuri de munca in Germania.
Anterior, presa din Romania a speculat ca DT ar fi inaintat o oferta de achizitie pentru operatorul telecom RCS & RDS, oferta refuzata de catre proprietarul companiei, Zoltan Teszari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO