Business Hi-Tech

Dinastie ereditara la Samsung

03.12.2003, 00:00 127

Autoritatile sud-coreene il acuza pe presedintele Samsung, Lee Kun-Hee, ca a manipulat tranzactiile cu actiunile grupului in interesul fiului sau, Lee Jae-Yong, actualul sef al Samsung Electronics.
Practic, Lee Kun-Hee s-a asigurat astfel ca Samsung va intra sub controlul fiului sau, si ca fraiele companiei raman in familie, scrie presa internatiuonala. Tranzactiile intrate sub lupa Justitiei dateaza din 1996, cand mai multi oficiali ai companiilor din cadrul concernului Samsung au vandut actiunile detinute, sub pretul pietei, catre fiul patronului. Ancheta se axeaza in acest moment in special pe tranzactiile cu actiunile Samsung Everland, un holding care detine parcuri de distractie din tara.  Cercetarile s-ar putea extinde si asupra altor tranzactii.
Doi dintre colaboratorii apropiati ai familiei Lee, presedintele Samsung Petrochemical si presedinte al Samsung Everland, au fost deja inculpati sub acuzatia de frauda. In 1996, cei doi oficiali au vandut actiunile pe care le detineau la Everland (un pachet de 25%) catre Lee Jae-Yong, lucru ce i-a permis acestuia sa isi intareasca controlul asupra grupului Samsung, pavandu-i astfel drumul spre pozitia de presedinte al concernului, detinuta in continuare de tatal sau. Vanzarea s-a facut la 70,4 dolari pe bucata, cand cea mai mica valoare atinsa de actiunile firmei era de peste zece ori mai mare - 777 de dolari.
Aceste tranzactii au adus insa compania intr-o situatie dificila, Samsung Everland inregistrand in acel an pierderi estimate la 80 de milioane de dolari. Mai multe grupuri de actiune civica au protestat fata de aceasta "tranzitie a puterii in familie".
Chiar daca a fost acuzat ca i-a "netezit" cariera fiului sau, presedintele Samsung nu s-a aratat deloc intimidat de critici. In 2001 l-a adus pe Lee Jae-Yong pe postul de vicepresedinte la Samsung Electronic, cumparand si afacerea acestuia online, falimentara la acea vreme. Ulterior, fiul a devenit presedinte executiv al Samsung Electronics. Oficialii companiei au raspuns ca Samsung Everland era pe atunci o companie privata, a carei conducere putea decide singura cum sa tranzactioneze actiunile.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO