Business Hi-Tech

Directorul financiar al Romtelecom: situaţia economică generală rămâne incertă

Directorul financiar al Romtelecom: situaţia economică generală rămâne incertă

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

10.11.2011, 11:51 481

Situaţia economică generală din România este "incertă", iar în aceste condiţii operatorii de telecomunicaţii sunt nevoiţi să reacţioneze prin "oferte îndrăzneţe" cu impact asupra rezultatelor financiare, a comentat Anastasios Tzoulas, directorului executiv financiar al Romtelecom rezultatele companiei în al treilea trimestru. Şi grupul elen OTE arată în raportul financiar trimestrial că "mediul economic din România nu arată niciun semn de îmbunătăţire" iar competiţia rămâne "exacerbată".

Managerul Romtelecom a insistat pe evoluţia veniturilor şi a altor indicatori în raport cu al doilea trimestru din acest an, o comparaţie mai favorabilă decât cea cu acelaşi trimestru din 2010.

"Romtelecom a înregistrat o scădere în venituri de 3,6% în trimestrul 3 faţă de trimestrul al doilea din 2011, în timp ce numărul de linii de voce a scăzut cu numai 1% (1,23) în trimestrul 3 faţă de cel anterior din 2011. Această scădere a veniturilor a fost însă parţial generată de o modificare a politicilor contabile de recunoaştere a veniturilor anticipate şi de o schimbare în politicile comerciale. Dacă excludem aceşti doi factori, veniturile similare au scăzut cu 0,26%, rezultat aproape similiar cu cel din trimestrul anterior. Aceste influenţe non operaţionale au afectat şi profitabilitatea, îmbunătăţirea performanţei trimestriale crescând de la 2% la 12,8% în trimestrul 3 faţă de trimestrul al doilea 2011, această reprezentând o creştere substanţială a profitabilităţii", a declarat el.

Directorul financiar al Romtelecom a trecut în revistă şi performanţele Romtelecom pe alte segmente de business. "Baza de clienţi de TV şi internet broadband a crescut cu aproximativ 17% şi, respectiv, 20% faţă de trimestrul 3 al anului anterior, în linie cu strategia noastră de a transformă Romtelecom într-un furnizor complet de servicii de telecomunicaţii. La data de 30 septembrie 2011 numărul de unităţi generatoare de venit (RGU, definite că abonamente de voce, internet şi TV) a crescut cu 5,3% faţă de anul anterior, ajungând la aproape 4,9 milioane. Subsidiara NextGen a continuat să câştige cotă de piaţă, atât prin creştere organică cât şi prin achiziţii, numărul de RGU crescând cu 40% faţă de trimestrul similar al anului trecut".

Pe fondul contextului economic şi de piaţă dificil, Romtelecom şi-a redus cheltuielile operaţionale cu 11%, a declarat directorul financiar al operatorului.

"Îmbunătăţirea EBITDA proforma rezultă din măsurile de reducere a costurilor generate de trecerea la un nou model operaţional, mai flexibil şi mai eficient. Cheltuielile operaţionale au scăzut cu 11% în trimestrul al treilea 2011 comparativ cu anul anterior (excluzând amortizarea şi cheltuielile de restructurare şi luând în calcul chetuieli incrementale pe client, cum ar fi programele TV şi costurile de chizitie de noi clienţi)".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO