Business Hi-Tech

Distribuitorii IT reiau negocierile cu scriitorii

23.03.2005, 00:00 20


Negocierile intre distribuitorii de echipamente IT si organizatiile care colecteaza fonduri in contul drepturilor de autor se vor relua in cateva zile, conform unor surse din piata, dupa o perioada de cateva luni in care partile nu au reusit sa ajunga la nici un acord in privinta produselor care trebuie taxate pentru asa-numita "copie privata".


Distribuitorii si importatorii de aparate care pot sa multiplice opere protejate prin legea drepturilor de autor (precum copiatoare, multifunctionale, imprimante, CD-writere) sunt obligati sa plateasca un procent din valoarea acestor produse.


Banii sunt colectati si administrati de organizatii abilitate prin lege sa reprezinte diverse categorii de creatori (scriitori, compozitori, cineasti etc.). Conform legii, cele doua tabere trebuie sa negocieze anual lista produselor taxate si procentul datorat pentru fiecare tip de produs in parte.


Deocamdata insa, nu au reusit sa ajunga la prea multe puncte comune. Marul discordiei?


Legea spune ca trebuie taxate acele aparate care functioneaza "de sine statator", iar cele doua parti nu pot sa cada de acord in principal asupra imprimantelor si scanerelor, care pentru a multiplica documente trebuie sa fie conectate la un computer.


In plus, ei nu au reusit sa se inteleaga nici asupra procentului care trebuie platit pentru fiecare categorie de aparat in parte.


Organizatiile care colecteaza banii au adunat anul trecut peste 720.000 de euro in contul acestei taxe, conform distribuitorilor de echipamente IT. Acestia cer totodata mai multa transparenta in privinta utilizarii banilor. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO