Business Hi-Tech

DNT bate palma cu Astral pentru primul loc pe piata Internet

28.02.2001, 00:00 101


Furnizorul roman de servicii Internet Dynamic Network Technologies (DNT) si grupul Astral Telecom vor semna un acord in urma caruia va fi creat cel mai important furnizor de servicii de Internet de pe piata romaneasca, conform oficialilor celor doua companii.

"Un intre cele doua parti va fi semnat in principiu astazi sau, cel mai tarziu, in zilele urmatoare", au declarat Ziarului Financiar surse apropiate tranzactiei.

Astral va prelua DNT in cadrul unei operatiuni financiare care presupune un schimb de actiuni si o plata cash. Fundatia Soros, care este principalul actionar al DNT, va detine aproape o treime din actiunile noii companii, a declarat Ziarului Financiar Matei Paun, director general al DNT.

"Prin pretul care se plateste si actiunile care se schimba, in cadrul acestui acord, rezulta o valoare a noii firme cuprinsa intre 25 - 35 de milioane de dolari. Pentru DNT aceasta afacere este evaluata intre 8-11 milioane de dolari", a adaugat Paun.

Potrivit directorului general al Astral Telecom, Radu Cristian, negocierile cu DNT au fost purtate de fondul de investitii AIG New Europe Fund. AIG detine circa 25% din actiunile Astral Telecom.

DNT a avut in anul 2000 o cifra de afaceri de doua milioane de dolari si aproape 10.000 de abonati, majoritatea in Timisoara, Iasi si Cluj.

Astral Telecom are in prezent circa 5.000 de abonati, majoritatea dintre ei in Bucuresti, iar in anul 2000 a inregistrat o cifra de afaceri de doua milioane de dolari, potrivit oficialilor firmei.

Principalii concurenti ai noului grup sunt XNet, RDS, PCNet, FX Internet, Euroweb si Ines.


DNT, Kappa si Codec pornesc la cucerirea web-ului sub sigla Astral

Operatorul de televiziune prin cablu Astral Telecom isi va reuni in perioada urmatoare toate activitatile sale de Internet intr-o firma de sine statatoare, in al carui nume se va regasi si brandul Astral, a declarat Ziarului Financiar Radu Cristian, directorul general al companiei.

Principalele divizii ale noii firme vor fi furnizorii de servicii de Internet Kappa si Codec, la care se vor adauga si alte uniati mai mici ale grupului Astral localizate in Ploiesti si Miercurea Ciuc.

De asemenea, va fi inclusa si compania DNT, un acord in acest sens urmand sa fie semnat in aceste zile.

Noua firma va deveni principalul jucator de pe piata romaneasca de Internet detinand o pozitie buna atat in teritoriu cat si in capitala. In urma achizitiei de anul trecut a firmei Kappa, Astral a devenit unul dintre principalii jucatori din Bucuresti, cu circa 3.000 de abonati.

DNT are o acoperire foarte buna in Timisoara, Iasi si Cluj, cu circa 10.000 de abonati. Tot in Cluj este situat si cel de-al doilea serviciu de Internet al Astral, Codec.

"Denumirea noii companii va include cel mai probabil brandul Astral, spune Radu Cristian. Insa va trebui sa tinem cont pe plan local si de renumele pe care Kappa sau Codec le au in Bucuresti si, respectiv, in Cluj".

DNt si Astral, noul grup are circa 15.000 de abonati web si o cifra de afaceri cumulata pentru anul 2000 de patru milioane de dolari. Pentru anul in curs se preconizeaza o triplare a cifrei de afaceri.

Preluarea DNT reprezinta varful actiunilor inteprinse de grupul Astral in ultimul an pentru consolidarea pozitiei sale pe piata de Internet.

Astral a cumparat la sfarsitul anului trecut de la doua persoane fizice compania de televiziune prin cablu Kappa pentru o valoare a tranzactiei situata, conform unor surse din piata, in jurul a opt mil. de dolari. Partile implicate in tranzactie nu au dorit sa ofere amanunte in legatura cu pretul afacerii.

Fondul de investitii AIG New Europe Fund a realizat anul trecut o infuzie de capital de peste 20 de milioane de dolari in firma de televiziune prin cablu Astral.

In urma acestui transfer, AIG a dobandit circa 25% din actiunile Astral. Banii de la AIG au fost destinati achizitiilor de companii, printre care si Kappa, precum si imbunatatirii retelei proprii pentru a putea oferi incepand cu 2003 servicii de voce, in prezent sub monopolul RomTelecom.

Nici concurenta Astral in domeniul Internetului nu a stat mai prejos in ultimul an, firme ca FX Internet sau Euroweb fiind implicate in alte cateva tranzactii de anvergura pe piata romaneasca.

Anul trecut, a intrat pe piata Metromedia International Telecommunications (MITI), filiala a Metromedia International Group, care a cumparat FX Internet cu 2,5 milioane de dolari.

Din aceasta suma, Metromedia a alocat 500.000 de dolari pentru extinderea retelei FX in opt judete din Romania. La momentul achizitiei, FX era prezenta in Bucuresti si in Brasov, Constanta si Prahova.

Tot anul trecut, pe piata si-a facut intrarea si compania Euroweb care a achizitionat furnizorii romani de Internet Mediator si Rokura, pentru peste patru milioane de dolari.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO