Business Hi-Tech

Dot-com-urile europene isi recruteaza personalul in SUA

09.06.2000, 00:00 31



Cu peste 70 de facultati si colegii in care invata 300.000 de studenti din intreaga lume, regiunea orasului Boston reprezinta un "teren de vanatoare" extrem de propice pentru companiile din sectorul Internet dornice sa angajeze personal calificat. Evident, cele mai multe oferte sunt facute de firme americane. Cu toate acestea, nici companiile de pe vechiul continent nu ezita sa recruteze specialisti din randurile studentilor de aici. La inceputul lunii iunie, 30 de societati europene lansate de curand pe Internet au organizat un "mini-targ de job-uri" la renumitul MIT (Massachussetts Institute of Technology). Candidatii vizati cu precadere: tinerii europeni aflati la studii in Statele Unite. "Cam trei sferturi din studentii francezi, germani sau britanici de la MIT doresc sa revina in Europa dupa incheierea facultatii", declara Benon Janos, un german de origine poloneza, proaspat absolvent al MIT.

Organizatorii targului de job-uri nu stiu cate din companiile participante vor mai exista peste un an. Cu toate acestea, nici unul dintre reprezentantii acestor firme (in mare majoritate avand varste sub 30 de ani) nu se teme de somaj. La urma urmei, atunci cand Boo.com si-a inchis portile, sediul sau din Londra a fost asaltat de o intreaga armata de agenti ai firmelor de plasare a fortei de munca.

Potrivit studiilor efectuate de institutul International Data Corp. penuria de specialisti in domeniul informatic este in crestere. Nu mai putin de jumatate din posturile IT din Statele Unite sunt vacante in timp ce in Europa numarul posturilor neocupate ar putea atinge peste trei ani 1,7 milioane.

In general, potentialul noilor firme din sectorul Internet (asa-numitele start-up-uri) este mai mare in Statele Unite decat in Europa. "Aproape 80% din studentii americani sunt dispusi sa se alature unei companii nou infiintate. In Germania, acest procent nu depaseste 15%", declara Jorg Lichtenberg, profesor de informatica la Universitatea din Frankfurt.

Europenii care au parcurs o etapa de studii in Statele Unite sunt cei mai cautati de firmele de recrutare de pe vechiul continent. "Companiile din sectorul Internet au nevoie de angajati dinamici, motivati si lipsiti de orice complexe. Un mediu competitiv cum este cel dintr-o universitate de calibrul MIT produce oameni cu exact acest gen de mentalitate", declara Burckhardt Bonello, fondatorul companiei MeOme.com, specializata in comertul electronic. MeOme dispune deja de 60 de angajati si este in plina expansiune. Printre criteriile de angajare se numara "varsta sub 35 de ani" si "o mentalitate flexibila".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO