Business Hi-Tech

Doua milioane de anunturi la care nu va raspunde nimeni

26.03.2001, 00:00 19



Industria IT din Statele Unite va continua sa sufere de pe urma lipsei de forta de munca specializata, in conditiile in care peste jumatate dintre cele 820.000 locuri de munca vor ramane neocupate in acest an, releva un studiu publicat de International Data Corporation (IDC).

Conform IDC, deoarece forta de munca din sectorul IT a devenit din ce in ce mai flexibila, managerii vor trebui sa fie mult mai eficienti in gasirea, atragerea, pregatirea si motivarea personalului.

Anul acesta, in Statele Unite vor fi disponibile 820.000 locuri de munca in noua economie, dintre care IDC considera ca vor ramane neocupate cel putin 455.000.

Dezechilibrul va depasi in trei ani nivelul de 600.000 locuri de munca astfel ca, cel putin pe termen mediu, piata fortei de munca cu specializare in tehnologiile informationale va ramane o piata a "vanzatorilor".

In ceea ce priveste numarul lucratorilor ce detin specializarea necesara pentru un job in IT, problema este mai mult una de definire.

Daca ii excludem pe consumatorii de IT (care activeaza in afara domeniului dar utilizeaza tehnologii informationale), studiul IDC releva ca, anul trecut, la nivel mondial au existat aproximativ 3,7 milioane de locuri de munca in sectorul IT.

In Statele Unite, din cele peste 778.000 de locuri de munca ocupate anul trecut in noua economie, aproximativ jumatate din angajari s-au datorat schimburilor normale de forta de munca dintr-o companie, cum ar fi pensionarea.

Data fiind evolutia afacerilor pe directia e-business, din ce in ce mai multe locuri de munca - considerate "traditionale" pana de curand - vor face absolut necesara cunoasterea din ce in ce mai aprofundata a computerului.

Lucrul cu PC-ul, e-mail-ul, Internetul, procesoarele de text si bazele de date vor trebui sa fie cerinte minime la angajare.

De asemenea, lucratorii ce vor dispune de aceste cunostinte vor putea migra mult mai usor catre sectorul "pur" IT prin formare profesionala si cursuri de specializare.

Analizele efectuate de IDC asupra evolutiei noii economii arata si un lucru destul de ingrijorator pentru tarile ce neglijeaza implementarea tehnologiilor informationale.

Deoarece "securitatea" relativa conferita de permanenta locului de munca se diminueaza, conceptul de "angajat permanent" se va perima.

Astfel, din ce in ce mai multi lucratori vor alege afacerile pe cont propriu sau vor dicta termenii de angajare iar programul flexibil de lucru si cresterea importantei acordate timpului liber vor determina o scadere a atractivitatii salariilor ridicate si a primelor.

Piata locurilor de munca va atinge o crestere medie anuala de 57,4%, in timp ce veniturile de pe urma furnizarii de forta de munca vor urca in urmatorii patru ani pana la nivelul de 4,6 miliarde de dolari, de la mai putin de 500 milioane de dolari in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO